Historisk arkiv

Norsk støtte til klimasekretariat i DR Kongo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

FNs utviklingsprograms leder Helen Clark, DR Kongos miljøvernminister Jose Endundu og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim var i dag tilstede under skog- og klimakonferansen i Oslo da det ble signert en avtale om norsk støtte til et klimasekretariat i DR Kongo. Formålet med denne støtten, som er på kr 12.5 millioner over 2 år, er å styrke Afrikas stemme i klimaforhandlingene.

Afrikanske land er blant de mest sårbare overfor klimaendringene, og det er avgjørende at deres interesser blir fremmet i klimaforhandlingene og reflektert i de avtaler en etter hvert blir enige om.

Etter partsmøtet i København overtok DR Kongo formannskapet til Afrika-gruppen i klimaforhandlingene. Dette er en særlig utfordrende rolle der det krever koordinering av posisjonene til kontinentets 53 land. Støtte til DR Kongo i denne rollen innebærer støtte både på faglig embetsmannsnivå og i forhold til miljøpolitiske prosesser og posisjoner. Støtten vil bidra til kompetanse og kapasitetsbygging, både i DR Kongo, landene for øvrig i Kongobassenget og også for Afrika.

Norge mener det er svært viktig at Afrika kan styrke sin rolle og innflytelse i klimaforhandlingene. Den norske støtten er på NOK 12,5 mil. over to år og vil kanaliseres gjennom FNs utviklingsprogram (UNDP). UNDP støtter også klimasekretariatet både faglig og finansielt.

Les avtalen mellom Norge og DR Congo (pdf)