Historisk arkiv

Ny NOx-avtale mellom Miljøverndepartementet og næringslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet og 15 næringsorganisasjoner har i dag underskrevet en ny NOx-avtale som skal sikre at Norge reduserer sine årlige NOx-utslipp med 16.000 tonn innen utgangen av 2017.

- NOx-avtalen viser at samarbeidet med næringslivet fungerer og gir konkrete resultater. Nå viderefører vi avtalen og sikrer at Norge vil redusere sine utslipp med ytterligere 16.000 tonn i perioden 2011-2017. Dette kommer i tillegg til de ventede reduksjonene i vegtrafikken som følge av nye utslippskrav og utskifting av bilparken, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

I 2008 undertegnet Miljøverndepartementet og næringsorganisasjonene den første NOx-avtalen, som innebærer at de årlige NOx-utslippene reduseres med 18.000 tonn innen utgangen av 2011. Den nye avtalen vil bety en ytterligere reduksjon på 16.000 tonn fra skip, fiskefartøy og andre kilder som omfattes av avtalen.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim med NHO-sjef John G. Bernander. Foto: Miljøverndepartementet.
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim med NHO-sjef John G. Bernander. Foto: Miljøverndepartementet.

- I den nye avtaleperioden skal det i større grad velges tiltak som gir langsiktige og varige utslippsreduksjoner. Dermed vil avtalen også stimulere til utprøving av nye og bedre løsninger, sier Solheim.

De bedriftene som knytter seg til avtalen blir fritatt fra den statlige NOx-avgiften ut 2017, og betaler i stedet til Næringslivets eget NOx-fond som går til utslippsreduserende tiltak. Tiltakene er på denne måten selvfinansierende.

Norge er i henhold til Gøteborgprotokollen og EUs direktiv om nasjo¬nale utslippstak forpliktet til å redusere de samlede årlige utslippene av NOx til maksimalt 156 000 tonn, og NOX-avtalen for perioden 2011-2017 skal bidra til å sikre at Norge overholder sine internasjonale utslippsforpliktelser i årene som kommer.

Les NOx-avtalen mellom staten og næringslivet (pdf)

Les mer om Næringslivets NOx-fond