Historisk arkiv

Vil at IKEA skal ligge nær den planlagte bybanen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim mener at IKEA på Forus i Rogaland bør ligge langs den planlagte bybanen. Derfor godtar han ikke at IKEA bygger nytt varehus lenger unna banetraseen.

Miljøverndepartementet legger vekt på at møbelsentre fortrinnsvis skal ligge langs den planlagte bybanen. Dette ligger inne som en forutsetning både i fylkesdelplan for langsiktig byutvikling for Jæren og kommuneplanene for Stavanger og Sola.  Hvis IKEA flytter til den foreslåtte lokaliseringen nord på Forus vil det bryte med denne forutsetningen.

- Vi må unngå at handelsområder blir plassert på en måte som fører til at flere blir avhengige av bil. Varehus og kjøpesentre må være tilgjengelige også for dem som ikke har bil eller ikke vil bruke bil.  Hvis IKEA blir værende der de er nå, blir grunnlaget for en bybane til Forus styrket, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Flytteplanen til IKEA strider også med de rikspolitiske retningslinjene for areal- og transportplanlegging og de rikspolitiske bestemmelsene for kjøpesentre. Den foreslåtte planen kan derfor ikke godkjennes.

Kommunene Stavanger og Sola vedtok i juni 2009 hver sin del av en reguleringsplan for område C1 i Forus Næringspark. Planene åpner for at IKEA kan flytte til et annet sted innen Forus-området. Det nye varehuset vil ha bruksareal på om lag 51.500 kvadratmeter, med mulighet til å utvide til 104.000 kvadratmeter.

Forusområdet er et område med svært lav kollektivdekning og store problemer med trafikkavvikling. Erik Solheim legger vekt på at folk skal ha muligheten til å ta miljøvennlige transportvalg.

- Arealpolitikken skal brukes aktivt for å redusere utslipp fra trafikken.  Derfor trenger vi en bevisst politikk for plassering av kjøpesentre og annen av næringsvirksomhet slik at vi kan få mer av trafikken over på kollektivsystemet, sier Solheim.

Les brevet fra Miljøverndepartementet