Historisk arkiv

Bruken av miljøvennlige transportmidler øker i Framtidens byer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Det er stadig flere som bruker miljøvennlige transportmidler i Framtidens byer. Det viser rapporten "Byer og miljø. Indikatorer for miljøutviklingen i «Framtidens byer»", som Statistisk Sentralbyrå offentliggjør i dag. Tilbudet av gang- og sykkelveier øker også.

Det er stadig flere som bruker miljøvennlige transportmidler i Framtidens byer. Det viser rapporten "Byer og miljø. Indikatorer for miljøutviklingen i «Framtidens byer»", som Statistisk Sentralbyrå offentliggjør i dag. Tilbudet av gang- og sykkelveier øker også.

I 2009 utgjorde gjennomsnittlig daglig miljøvennlig transportmiddelbruk i Framtidens byer 37 prosent av det totale transportmiddelbruket, mot 36 prosent i 2001. Økningen er med andre ord liten, men i syv av Framtidens byer økte den betydelig. Oslo hadde størst vekst med 11 prosentpoeng.

Utviklingen for antall kilometer gang- og sykkelvei per 1 000 innbyggere i perioden 2001 til 2009 for Framtidens byer viser en økning fra 0,88 til 1,04. Landet som helhet har hatt en reduksjon i samme periode.


Rapporten Byer og miljø. Indikatorer for miljøutviklingen i «Framtidens byer» inneholder utvalgte indikatorer og statistikk som beskriver miljøstatus og miljøutviklingen i de ti største kommunene samt i to storbyregioner i Norge. Disse i alt 13 kommunene inngår i ”Framtidens byer”. Rapporten viser både positive og negative resultater sett ut fra ønsket om en klimavennlig byutvikling:

Byer som utnytter sine arealer effektivt, bruker gjerne mindre energi som følge av kortere transportavstander. Rapporten viser at både Framtidens byer og landets kommuner samlet sett bruker mindre tettstedsareal per innbygger, og på den måten utnytter sine arealer godt.

Samtidig viser rapporten at det ikke er noen entydig sammenheng mellom tetthet og trygg tilgang på leke- og rekreasjonsarealer. For eksempel har befolkningen i relativt tette byer som Tromsø og Bergen høy andel med trygg tilgang på slike arealer, mens nokså spredt bebygde byer kommer dårligere ut. En tett by er altså ikke nødvendigvis en mindre grønn by.

Både stasjonær og mobil energibruk og utslipp av klimagasser viser seg å ha hatt en økning samlet sett for kommunene i Framtidens byer. Derimot er stasjonær energibruk og stasjonære utslipp av klimagasser i private husholdninger redusert.

Nærhet til butikker, barnehage og skole kan illustrere om kommunen har tilrettelagt for alternativ transportmiddelbruk. Andel barn med kort vei til barnehage og skole i Framtidens byer har økt. Derimot viser det seg at hovedsentrums andel av varehandelen, og andelen av befolkningen som har mindre enn 500 meter til dagligvarebutikk, har sunket.


”Framtidens byer” er et samarbeid mellom staten, næringslivet og 13 av de største byene i Norge om å redusere klimagassutslippene og forbedre bomiljøene i byene. Programmet går fra 2008 til 2014. De 13 byene er Oslo, Bærum, Drammen, Sarpsborg, Fredrikstad, Porsgrunn, Skien, Kristiansand, Sandnes, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø.

Kontaktperson: Trine Haagensen, SSB; Trine.Haagensen@ssb.no, tlf. 62 88 51 07

For mer informasjon: www.framtidensbyer.no