Historisk arkiv

Presseinvitasjon

Lost in the supermarket … finner vi veien ut?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Framtidens Byer arrangerer seminar om forbruksadferd på Litteraturhuset 12. mai kl 09 - 17.

I en verden med alvorlige klimaproblemer, sult og fattigdom, forbruker hver nordmann mange ganger mer energi og ressurser enn verdensgjennomsnittet. Konsekvensen av vårt overforbruk bidrar til å true vårt eksistensgrunnlag. Hvorfor er det så vanskelig å endre denne selvutslettende og egoistiske adferden?

I en verden med alvorlige klimaproblemer, sult og fattigdom, forbruker hver nordmann mange ganger mer energi og ressurser enn verdensgjennomsnittet.  Konsekvensen av vårt overforbruk bidrar til å true vårt eksistensgrunnlag. Hvorfor er det så vanskelig å endre denne selvutslettende og egoistiske adferden?

Våre handlinger styres av en rekke ulike faktorer. For å endre vårt handlingsmønster må vi forsøke å forstå hvordan det hele henger sammen.

  • Hvordan er vårt konsum med på å definere vår identitet?
  • Måler vi oss selv opp mot andre med vårt forbruk?
  • Hvordan påvirker psykologiske faktorer vårt forbruksmønster?
  • Er vi genetisk kodet for å samle så mye vi kan?
  • Blir vi lykkelige av høyt forbruk?

Framtidens Byer har samlet de fremste fra ulike fagfelt for å besvare disse spørsmålene. Vi får bl.a. høre samfunnsviterens, biologens, markedsførerens, psykologens, aktivistens og filosofens forslag til hvordan våre holdninger og handlinger kan endres for å sikre en bærekraftig eksistens.

Samtidig vil vi be innlederne om hjelp til å opparbeide en verktøykasse for hvordan norske byer kan jobbe for å fremme endring. En verktøykasse som tar hensyn til alle de ulike fagfeltene – alle de viktigste premissene for hva som styrer vår adferd.

Seminaret er en unik mulighet til å ta opp disse spørsmålene i full bredde og med en rekke toppfolk som Iver B. Neumann (samfunnsviter), Dag O. Hessen (biolog), Ottar Hellevik (statsviter og lykkeforsker), Einar Strumse (psykolog), Arne Johan Vetlesen (filosof), Anne Solgaard (UNEP), Karl-Fredrik Tangen (markedsføringsekspert), Agnes Tvinnereim (aktivist fra “Bærekraftige liv på Landås”), Stig Larssæther (fra NTNU; ser på teknologi – holdning - handling)

Programmet (pdf)

Kontaktpersoner

Erik Høines, koordinator i Framtidens byer: 91 75 53 65
Ane Kolberg, kommunikasjonsrådgiver i Framtidens byer: 45  51 11 55

Ta kontakt om du ønsker å delta på seminaret, eller ønsker kontakt med innledere for eventuelle intervjuavtaler. 
Mer informasjon www.framtidensbyer.no