Historisk arkiv

Nye strandsoneregler er et godt verktøy

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet har nå behandlet flere strandsonesaker etter de nye retningslinjene. Retningslinjene opprettholder streng praksis for bygging i sentrale strøk, mens det gis større rom for å vurdere utbygging i områder med mindre press på arealene.

Kysten er inndelt i tre kategorier, der Oslofjorden har mest press, sørlandskysten og andre kyststrøk i nærheten av de større byene har stort press på arealene, mens kysten for øvrig har mindre press.

– De nye, geografisk differensierte strandsonereglene er et godt verktøy for å håndtere utbyggingssaker langs kysten. Norge ser ikke likt ut over alt, og det tar reglene hensyn til, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Strandsonesakene fra Lindås (Hordaland) og Frøya (Sør-Trøndelag) gjelder områder med relativt stort press på arealene, mens sakene fra Austevoll og Kvam (Hordaland) gjelder områder med mindre press.

I Lindås ønsker kommunen å bygge båtnaust i tilknytning til et hyttefelt, mens fylkesmannen har reist innsigelse. Miljøverndepartementet godkjenner planen blant annet fordi terrenginngrepene er moderate og naustene er plassert i et område hvor det er lite attraktivt med friluftsliv. Naustene får en maksimalstørrelse på 30 kvadratmeter. Les hele avgjørelsen om båtnaust i Lindås fra Miljøverndepartementet.

På Frøya gjelder saken boligtomter som kommunen ville plassere nær sjøen, mens fylkesmannen har reist innsigelse av hensyn til landskap og adgang til strandsonen. Miljøverndepartementet støtter innsigelsen og foreslår at tomtene trekkes lenger vekk fra sjøen. Les hele avgjørelsen om boligtomter på Frøya fra Miljøverndepartementet.

I Austevoll ønsker kommunen å utvide et eksisterende naustområde. Fylkesmannen har reist innsigelse fordi utbyggingen er i strid med gjeldende kommuneplan. Miljøverndepartementet støtter kommunen, og begrunner det med at det dreier seg om et område med eksisterende naust og brygger hvor det er behov for utbygging og modernisering. Les hele avgjørelsen om utbygging av naust i Austevoll fra Miljøverndepartementet.

I Kvam gjelder saken utfylling av en strandsump for å legge til rette for et park- og idrettsområde. Fylkesmannen har reist innsigelse av hensyn til naturverdier. Miljøverndepartementet støtter kommunens plan og mener området vil bli mer attraktivt og tilgjengelig etter utfylling. Les hele avgjørelsen om utfylling av strandsump i Kvam fra Miljøverndepartementet