Historisk arkiv

Reguleringsplan for Helle, Flekkefjord kommune godkjennes ikke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet mener at vedtaket om ny fritidsbebyggelse på Helle vil gi negativ innvirkning på blant annet kulturlandskapet og naturmangfoldet i området.

Miljøverndepartementet godkjenner ikke Flekkefjord kommunestyres vedtak om å tillate ny fritidsbebyggelse på Helle. Departementet mener at fritidsboliger med tilhørende småbåtanlegg vil få negativ innvirkning på friluftsinteressene, kulturlandskapet, naturmangfoldet og den utvalgte naturtypen slåttemark. Tiltaket vil også være i strid med de nasjonale retningslinjene for differensiert forvaltning av strandsonen.

- Vi har fått viktig kunnskap om naturmangfold, landskapsverdier og friluftsliv. Hensynet til forekomster av utvalgte naturtyper skal tillegges stor vekt i avveiningen mellom ulike samfunnsinteresser, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Friluftsliv og ferdsel er viktige hensyn i strandsonen. Området øst for Stolsfjorden regnes av Flekkefjord og Oplands Turistforening (FOT) blant de beste turområdene.
- Nye tomter med tilhørende småbåtanlegg vil virke privatiserende på den nære strandsonen, og begrense mulighetene for allmenn ferdsel mellom bebyggelsen og sjøen, sier Solheim.
Ytre Helle har et intakt kulturmiljø som gir et helhetlig bilde av fiskerbondens gårdsdrift på et veiløst sted over en periode på nærmere 300 år.

Kulturmiljøet på Helle utgjør et representativt kystgårdsbruk med regional og nasjonal bevaringsverdi.

Hytte på Helle, Flekkefjord. Foto: Ole-Johan Eik

Gårdsbruk på Helle, Flekkefjord. (Foto: Ole-Johan Eik)