Solheim besøker Sellafield
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Miljøverndepartementet
Pressemelding | Dato: 18.03.2011
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim vil torsdag 7. april besøke Sellafield-anlegget i England.
Miljø- og utviklingsministeren vil få en omvisning og bli satt inn i driften ved anlegget for reprosessering av brukt kjernebrensel, som ligger i området Cumbria helt nordvest i England.
En mulig ulykke ved Sellafieldanlegget vil kunne få store konsekvenser for Norge. Ifølge en rapport fra Statens Strålevern vil det radioaktive nedfallet over Norge kunne bli 7-8 ganger større enn etter Tsjernobyl hvis det skjer et utslipp til luft av det flytende, høyradioaktive avfallet som er lagret i store mengder ved anlegget. Dette avfallet stammer fra reprosessering av brukt atombrensel.
Solheim ønsker å få informasjon om hva som gjøres for å redusere mengdene med flytende, høyradioaktivt avfall, og hvordan sikkerheten ved anlegget blir ivaretatt.
- Britene må nå sørge for at mengdene av høyradioaktivt, flytende atomavfall som er lagret i Sellafield reduseres så raskt som mulig, og de må legge frem planer for hvordan dette skal gjøres, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.
Solheim ber nå også britene om å utsette videre reprosessering av brukt atombrensel til det flytende høyaktive avfallet som har hopet seg opp er behandlet og omdannet til fast form.
- Britene har betydelige problemer med anleggene som skal behandle det flytende avfallet, og det er vanskelig å se for seg at de vil klare å redusere avfallsmengdene raskt uten å stanse tilførselen av nytt avfall fra reprosesseringen. Derfor foreslår vi at reprosesseringen stanses inntil videre, sier Solheim.
Det er Vestlandet som vil være mest utsatt dersom det skjer en ulykke ved Sellafield-anlegget. Ordførerne i Bergen og Stavanger er derfor invitert med på statsrådens besøk.
Les mer om Strålevernets rapport på Strålevernets egne hjemmesider.
Les brevet til Secretary of State Chris Huhne, Departement of Energy & Climate Change (18. mars 2011) (pdf)