Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2012

Budsjett med satsing på miljøvern

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Utbetalingene på nasjonalparkplanen skyter fart. Gyrobehandling i Vefsn-regionen fullføres. Rovviltforliket følges opp. Samtidig videreføres satsinger på klima og kulturminner.

Miljøverndepartementets budsjettforslag for 2012 har en utgiftsramme på 4 893,5 millioner kroner. Dette innebærer en økning på 298,9 millioner kroner, eller 6,5 prosent i forhold til saldert budsjett.

De samlede miljøpolitiske satsingene på alle departementene er beregnet til 41,4 milliarder kroner. De største tiltakene som foreslås prioritert i 2012 er klimatiltak mot avskoging og skogforringelse i utviklingsland, kjøp av klimakvoter, styrket kollektivtrafikk og jernbaneutbygging, støtte til fornybar energi og energieffektivisering og naturmangfold.

Naturmangfold
Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til gjennomføring av nasjonalparkplanen med 100 millioner kroner, til 154,1 millioner kroner. Bevilgningen gjelder i hovedsak erstatninger for skogområder i verneområdene.

Som et ledd i oppfølgingen av den nye modellen for lokal forvaltning av verneområder foreslår Regjeringen at bevilgningen til verneområdeforvaltere økes med 17 millioner kroner. Verneområdestyrene foreslås også økt med åtte millioner kroner, til skjøtsel og tilrettelegging i verneområdene. I tillegg er erstatninger til fylkesvise verneområder styrket med sju millioner kroner. Til sammen foreslås det å øke budsjettet til de store naturvernområdene med 132 millioner kroner i 2012.

Bevaring av villaksen er høyt prioritert på Miljøverndepartementets budsjett. Regjeringen foreslår en økning på 40 millioner kroner til arbeidet med å bekjempe lakseparasitten gyrodactylus salaris i vassdragene i Vefsn-regionen.

Det foreslås ti millioner kroner til oppfølging av rovviltforliket. Pengene skal blant annet brukes til å styrke driften av Statens Naturoppsyn og rovviltnemndenes sekretariat. Videre foreslår regjeringen å styrke Rovdata og overvåking av rovvilt. En felles plattform for kurs og veiledningstjenester vil bli prioritert. I tillegg vil regjeringen følge opp forlikets punkt vedrørende sørsamisk tamreindrift.

Det foreslås videre fem millioner kroner til tiltak for å ta vare på hubroen, og åtte millioner til arbeidet med vannforvaltning og opprydding i vassdrag med dårlig miljøkvalitet, herunder Haldenvassdraget.

Regjeringen foreslår også at det bevilges 26 millioner kroner i 2012 til MAREANO-programmet (kartlegging av havbunnen) over Miljøverndepartementets budsjett. Dette er en økning på tolv millioner kroner fra 2011. Økningen skal gå til kartlegging av området ved avgrensningslinjen mot Russland.

På friluftsområdet foreslår Regjeringen å øke handlingsrommet for båndlegging av nye friluftsområder til om lag 55 millioner kroner.

Vrakpant og Framtidens byer
Vrakpantordningen foreslås økt fra 166 millioner kroner i 2011 til 221 millioner kroner neste år. Dette er en økning på 55 millioner kroner, eller 33 prosent. Regjeringen foreslår videre at prosjektet Framtidens byer, som er et samarbeid mellom staten og 13 bykommuner om et bedre miljø og reduserte klimagassutslipp, videreføres med en bevilgning på 34,5 millioner kroner.

Kulturminner
Regjeringen foreslår økte utgifter til viktige oppgaver innenfor kulturminnevernet. Til vern og sikring av fredede og verneverdige kulturminner og kulturmiljø foreslås 225,1 millioner kroner i 2012. Til fartøyvern foreslås en bevilgning på 43,7 millioner kroner. Det foreslås også å øke utgiftene til verdiskapingsprogrammet på kulturminneområdet, fra 3 millioner kroner i 2011 til 8 millioner kroner i 2012.

Forskning og overvåking
Regjeringen foreslår at miljøforskning og miljøovervåking økes med 21 millioner kroner, til 548,3 millioner kroner i 2012. Til miljøforskningsinstituttene foreslår regjeringen 9 millioner kroner, slik at bevilgningen blir 158,8 millioner kroner.

Les mer om mål i miljøpolitikken i brosjyren "Norske miljømål": 

Norske miljømål logo. 

Norske miljømål logo. (Miljøverndepartementet)