Historisk arkiv

Solheim:

Vi trenger nye virkemidler på veien mot lavutslippssamfunnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Utslippene av klimagasser i Norge økte med 4,8 prosent fra 2009 til 2010, viser nye tall. –Nå jobber vi intenst for å kunne komme med nye tiltak og virkemidler i klimameldingen til høsten, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

– Vi har lykkes med mange klimatiltak, men må gjennomføre enda flere for å få utslippene til å gå ned. Det er ingen liten jobb. Ifølge klimaforliket skal vi ikke bare kutte utslippene i 2020, men Norge skal bevege seg mot et lavutslippssamfunn, sier Solheim.

Etter to år med betydelig nedgang i utslippene av klimagasser gikk utslippene opp med 4,8 prosent fra 2009 til 2010. Dette viser nye tall som Statistisk sentralbyrå og Klima- og forurensningsdirektoratet la fram onsdag. Det er tre hovedkilder til utslipp i Norge: Olje- og gassvirksomhet, industri og transport. Disse utslippskildene står for omtrent 80 prosent av alle utslipp. Andre kilder som jordbruk, oljefyring og avfallsdeponier står for 20 prosent.

– De nye tallene bekrefter at jobben med å få ned utslippene fram mot 2020 både er krevende og viktig. Den nye klimameldingen legges fram til høsten, og det er fortsatt åpent hva som vil ligge i den, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Flere av vårens partilandsmøter har pekt på at vi trenger en vesentlig satsing på miljøvennlig transport.

– Hvis jeg skal tenke høyt, så kan mer miljøvennlig kjøretøyteknologi og mer bruk av kollektivtransport inngå i en løsning, sier Solheim.

Han har også merket seg forslag om å opprette et klimafond etter modell av NOx-fondet. Oljeindustriens landsforening har foreslått seg selv inn i en slik fondsløsning.

– Det er flere interessante tanker innenfor andre sektorer som bygg, avfall og jordbruk. Flere peker på at økt produksjon av biogass kan være en av løsningene. Det er en spennende tanke at Norges neste gassfelt faktisk kan ligge i en haug med kumøkk på den norske landsbygda, sier Solheim.

OECD la fram sin rapport om miljøpolitikken i Norge i forrige uke. Den anbefaler at Norge i tillegg til 2020-målet også skal vedta et utslippsmål for 2050.

– Det er viktig å huske at 2020-målet ikke er det endelige målet. Dette er bare et delmål i arbeidet med å begrense oppvarmingen til 2 grader i forhold til førindustriell tid. Ifølge FNs klimapanel må samlet global reduksjon være på 50–85 prosent innen 2050 i forhold til 2000-nivået, så det er en betydelig jobb som vil gjenstå også etter 2020, sier Solheim.

– Vi vet ikke hvordan Norge vil se ut når overgangen til et lavutslippssamfunn er gjennomført. Men vi vet at vi i større grad må over fra fossile til fornybare energiformer, og vi må utnytte energien langt mer effektivt enn i dag. Samfunnet må i større grad være tilrettelagt for klimavennlige alternativer og redusert transportbehov, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Dette sier SSB:

De norske klimagassutslippene økte fra 51, 3 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2009 til 53,7 mill tonn i 2010. Dette var en vekst på 4,8 prosent. Veksten skyldes først og fremst økt metallproduksjon og mer transport.