Historisk arkiv

Fire byer konkurrerer om Statens bymiljøpris

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Fredrikstad, Ålesund, Drammen og Oslo er kommet til finalen i konkurransen om Statens bymiljøpris. Årets tema er gjenbruk av gamle bygninger og områder.


Fredrikstad, Ålesund, Drammen og Oslo er kommet til finalen i konkurransen om Statens bymiljøpris. Årets tema er gjenbruk av gamle bygninger og områder.

Vinneren offentliggjøres 12. juni. Bymiljøprisen skal inspirere til en mer bærekraftig by- og tettstedsutvikling. Årets pris skal tildeles en kommune som har en klar og målrettet strategi for gjenbruk av bygninger og områder, og kan vise til positive resultater.

Ålesund har søkt prisen for sitt arbeid med å omforme det historiske sentrum av byen slik at det blir attraktivt for fortsatt næringsliv og handel. Stor befolkningsvekst skaper press på et lite og gammelt sentrum.
 
Drammen søker prisen for omdanningen av de gamle industriområdene Union Brygge og Grønland. Søknaden er satt i sammenheng med Drammens langsiktige arbeid for å gjenvinne Drammenselvas bredder til byens befolkning.
 
I Fredrikstad pågår en omdanning av gamle industriarealer og fabrikkbygninger etter Fredrikstad Mekaniske Verksted. Området er en interessant ny brikke i byens helhetlige sentrumstenkning.
 
Oslo er kandidat på bakgrunn av en vellykket omdanning av Vulkanområdet fra industri til annen virksomhet. Miljøhensynet har vært sterkt både i planlegging og gjennomføring.

Juryen består av sivilarkitekt Peter Butenschøn, landskapsarkitekt Kristin Gustavsen, kommuneplanlegger Terje Pettersen og samfunnsgeograf Guro Voss Gabrielsen.
Bymiljøprisen består av en plakett og 250.000 kroner, og overrekkes på et lokalt arrangement høsten 2012.

Offentliggjøring av Statens bymiljøpris skjer 12. juni på Dansens hus i Oslo.

Les mer om Statens bymiljøpris