Klimakvoteloven endret
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Miljøverndepartementet
Klimakvoteloven er nå endret slik at Norge fra 2013 blir med i tredje fase av EUs kvotesystem.
Pressemelding | Dato: 25.05.2012
Regjeringen har i dag sanksjonert Stortingets vedtak om lov om endringer i klimakvoteloven. Loven endres for å gjennomføre EUs reviderte kvotedirektiv i norsk rett slik at Norge kan inngå som en integrert del av EUs kvotesystem fra 2013. Lovendringene trer i kraft straks.
Med hjemmel i lovendringene har Miljøverndepartementet i dag også fastsatt en forskrift om endringer i klimakvoteforskriften. Forskriften utdyper innholdet i klimakvoteloven.
Gjennom lov- og forskriftsendringene har Norge fått det rettslige på plass slik at vi kan begynne den formelle runden med tildeling av klimakvoter til norske kvotepliktige virksomheter.
Klima- og forurensingsdirektoratet og de berørte virksomhetene har allerede i lang tid hatt uformell kontakt om tildeling av vederlagsfrie kvoter. Det er derfor lagt opp til en svært kort søknadsfrist – allerede 4. juni 2012 – og at Klima- og forurensingsdirektoratet ferdigbehandler søknadene i juni med vanlig tre ukers klagefrist, se nyhetsoppslag på Klima- og forurensingsdirektoratets hjemmesider.
En kvote tilsvarer utslipp av ett tonn CO2. Jo færre kvoter som utstedes, desto større blir miljøeffekten.
EUs kvotesystem gir samme regler for kvotemengde, tildeling av vederlagsfrie kvoter og statens salg av klimakvoter i alle landene.
Klimakvotesystemet er et av de viktigste virkemidlene for at vi skal overholde våre utslippsforpliktelser. Norge har hatt et kvotesystem for industri siden 2005. I 2008-2012 har Norge vært en integrert del av det europeiske kvotesystemet. Luftfartssektoren ble inkludert i kvotesystemet fra 2012.
Det europeiske kvotesystemet gir grunnlag for kostnadseffektive utslippsreduksjoner innenfor industri, kraftverk, olje, gass og luftfart. Samlet antall kvoter i EU s kvotesystem vil i 2013 være drøyt 2 milliarder kvoter. Dette vil bli redusert til om lag 1,7 milliarder kvoter i 2020, eller 21 prosent lavere enn utslippene i 2005.
For mer informasjon om innholdet i regelverket, se dokumenter fra den offentlige høringen av regelverket og Stortingets behandling av saken.