Historisk arkiv

To nye utvalgte naturtyper på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Direktoratet for naturforvaltning har sendt på høring forslag om å gi de to naturtypene høstingsskog og ålegraseng status som utvalgt naturtype etter Naturmangfoldloven. Utvalgte naturtyper er et virkemiddel som bidrar til å øke bevisstheten og kunnskapen om naturtyper det er spesielt viktig å ta vare på.

- Dette er viktig for at vi skal klare å ivareta naturmangfoldet på lang sikt, og jeg håper alle interesserte bidrar i høringen, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Lauvskog Foto: Marianne Gjørv

Lauvskog Foto: Marianne Gjørv

Høstingsskog er lauvskog der trærne jevnlig ble høstet ved "styving" eller "stubbelauving". De vanligste styvingstrærne var ask, alm, lavlandsbjørk og selje, men også rogn, osp, delvis svartor, lind og eik ble styvet. Høstingsskogene hadde størst betydning på 1700-1800-tallet. Fra å ha vært typiske og karakteristiske deler av det norske kulturlandskapet, finner vi nå stort sett bare rester og fragmenter av denne naturtypen. Høstingsskogene er truet særlig gjennom gjengroing, treslagsskifte og arealbrukssendringer, og regnes nå for en sterkt truet naturtype.

Ålegraseng er vanlig ålegras vokser i spredte forekomster på sand- og mudderbunn i grunne havområder. Ved at ålegras danner undervannsenger, som i sin tur gir levested og produksjonsforhold for en rekke andre arter, blir ålegrasenger også betraktet som en viktig naturtype. Ålegrasenger forekommer langs hele kysten. Internasjonalt er det imidlertid registrert tilbakegang, og både naturtypen og arten er listet som sårbar og truet i konvensjoner hvor blant annet Norge har et bevaringsansvar.

Når en naturtype er valgt ut skal det ved utøving av offentlig myndighet tas særskilt hensyn til forekomster slik at forringelse av naturtypens utbredelse og forekomstenes økologiske tilstand unngås.

Høringsfristen til direktoratet er 31.august 2012. Se sidene til Direktoratet for naturforvaltning for detaljer. I etterkant av høring skal Direktoratet for naturforvaltning oppsummere og gi sin tilrådning til Miljøverndepartementet som foretar den endelige sluttbehandlingen av saken.