Historisk arkiv

Globalt forbud mot ny miljøgift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Det er enighet om å forby miljøgiften HBCD globalt. - Forbudet er gledelig, og viser at norsk politikk for å regulere miljøgifter internasjonalt gir resultater, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Det ble sent forrige uke enighet om at miljøgiften HBCD skal forbys under Stockholm-konvensjon. Forbudet vedtas 10. mai, under avslutningen av partsmøtet som pågår i Geneve. Miljøgiften HBCD blir den 23. miljøgiften som listes under Stockholm-konvensjonen.

HBCD tilsettes i isolasjonsmaterialer og andre produkter laget av en type plast (polystyren) for å gjøre dem mer brannsikre. Den brukes lite i Norge, og er ikke nødvendig for å oppfylle norske byggforskrifter. Det vil være mulig for land å fortsette å bruke miljøgiften i isolasjonsmaterialer i bygg i fem år, men partsmøtet vedtok at produktet da må merkes så det er synlig at den inneholder miljøgiften. Norge og afrikanske land arbeidet lenge for et forbud uten unntak. Resultatet ble likevel et godt kompromiss, da EU og andre land ønsket flere unntak. Norge foreslo et totalforbud mot HBCD første gang i 2008.

Miljøgiften blir forbudt fordi den er lite nedbrytbar i miljøet, og hoper seg opp i næringskjedene. Den er meget giftig for vannlevende organismer og kan forårsake negative langtidsvirkninger. Den er og mistenkt for å ha hormonforstyrrende egenskaper

- Miljøgifter kommer tilbake i vårt eget matfat om vi ikke stanser utslippene. Fra norsk side vil vi fortsette å være pådriver for strengere internasjonal regulering, sier miljøvernminister Solhjell.