Historisk arkiv

Presseinvitasjon

Klimatopper til Arendal 8. august

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

8. august arrangerer Miljøverndepartementet Tograderskonferansen i Arendal med en rekke klimatopper på foredragslista.<br> Blant dem, Dr. Rajendra Pachauri som leder FNs klimapanel, Dr James Hansen, en av verdens fremste klimaforskere, den tidligere britiske miljøvernministeren, John Gummer og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

8. august arrangerer Miljøverndepartementet Tograderskonferansen i Arendal med en rekke klimatopper på foredragslista.
Blant dem, Dr. Rajendra Pachauri som leder FNs klimapanel, Dr James Hansen, en av verdens fremste klimaforskere, den tidligere britiske miljøvernministeren, John Gummer og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

For å unngå farlige, menneskeskapte klimaendringer har FNs klimapanel beregnet at temperaturen ikke kan øke med mer enn 2 grader celsius sammenlignet med temperaturen i førindustriell tid. Konferansen tar opp de langsiktige omstillingene som vil være nødvendige i Norge dersom vi skal nå målet om at den globale oppvarmingen skal begrenses til 2 grader? Hva skal vi leve av i Norge, hvordan skal vi bo og hvordan skal transporten være?

Publikum, politikere, forskere, kommentatorer og representanter for miljøorganisasjonene og næringsliv vil gi sine syn på hvilke omstillinger som kreves i viktige sektorer som transport og energi.

Hovedforedragsholderne:

*Dr. Rajendra Pachauri: Født 1940 i India. Har ledet FNs klimapanel siden 2002. En sterk stemme internasjonalt i kampen mot klimaendringer. I 2007 fikk FNs klimapanel og Al Gore Nobels fredspris. Pachauri tok imot prisen på vegne av Klimapanelet.

*Dr. James Hansen:  Født 1941 i USA. En av verdens mest kjente klimaforskere. Hansen påpekte allerede på 1980-tallet for Kongressen i USA, at menneskeskapte klimaendringer utgjorde en trussel. Han har ledet NASA Goddard Institute for Space Studies i en årrekke og er tilknyttet Columbia University. SA opp jobben i NASA i april 2013 for å vie sitt liv til kampen mot klimaendringer, og har som aktivist ved to anledninger vært arrestert utenfor Det hvite hus i forbindelse med protester mot oljerørledningen Keystone pipeline extension. Hansen er spesielt kritisk til kullindustrien. Utnevnt til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer av TIME i 2006. Vant den norske Sofieprisen i 2010.

*Rt. Hon. John Gummer, Lord Deben:  Født 1939 i Storbritannia. John Gummer har i en årrekke vært en sentral britisk konservativ politiker. Tidligere medlem av parlamentet, nå medlem av Overhuset som Lord Deben. Leder Storbritannias ”Committee on Climate Change” som gir råd til den britiske regjeringen om klimaendringer, blant annet om karbonbudsjetter for å begrense utslippene i Storbritannia. Han var miljøvernminister i Storbritannia i perioden 1993-1997. Ble av miljøvernminister Thorbjørn Berntsen kalt ”den største drittsekken jeg har møtt” i forbindelse med en konflikt om det britiske Sellafieldanlegget. I Storbritannia er han kjent for sitt sterke engasjement for miljøvern, og Friends of the Earth omtalte ham i 1997 i som ”den beste miljøvernministeren Storbritannia hadde hatt”.

Pressen er velkommen til å delta på hele konferansen.

Sted: Clarion Hotel, Tyholmen, kl 09.30-16.30

I etterkant av lunsjen kl 12.30-13.30 arrangeres det pressetreff med hovedforedragsholderne på Blom restaurant, Langbryggen 9, Arendal.

Meld fra til kommunikasjonsrådgiver Erik Aasheim, 40224747, eaa@md.dep.no om ønsker for intervjuer.