Åpning av Furuset kulturpark
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Miljøverndepartementet
Av Statssekretær Heidi Sørensen
Tale/innlegg | Dato: 27.05.2009
Takk for sist som var åpningen av Furuset Aktivitetspark 19. november i fjor - i atskillig kaldere vær. Det er en glede å være med på åpningen av nok en perle av et møtested på Furuset som denne Kulturparken vil bli.
Takk for sist som var åpningen av Furuset Aktivitetspark 19. november i fjor - i atskillig kaldere vær. Det er en glede å være med på åpningen av nok en perle av et møtested på Furuset som denne Kulturparken vil bli.
Behovet for å skape bedre miljø og levekår for befolkningen i Groruddalen, har vokst fram i takt med stadig større trafikale utfordringer og andre belastninger for miljøet. Befolkningsveksten har vært rask, og med et høyt innslag av en befolkning med ikke-vestlig bakgrunn.
For å bevare og skape nye sosiale og miljømessige verdier i området, inngikk staten og kommunen i 2007 et tiårig samarbeid som kalles Groruddalssatsingen. MDs oppgave er å samarbeide med Oslo kommune. Vi koordinerer statens samlede innsats - sammen med Samferdselsdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
I år er statens innsats i Groruddalen budsjettert med 131 mill. kroner. Til program 2, Alna, grønnstruktur, idrett og kulturmiljø har Miljøverndepartementet i år bevilget 32 mill. kr.
I tillegg har vi lagt inn 30 mill. kr fra regjeringens tiltakspakke, for å styrke sysselsettingen, rydde opp i utemiljøet og styrke miljøvennlig transport. Midlene skal brukes til å rydde opp i dalbunnen, sammen med næringslivet, til tur- og sykkelveier og blant annet til nye Grorud Park rett over dalen.
Satsingen begynner nå å gi viktige fysiske, miljømessige og sosiale resultater:
- Bare det siste året kan nevnes, at 98 % av alle 4- og 5-åringene i bydel Alna nyter gratis kjernetid i barnehagene,
- ”Norsk offensiv” for voksne - Voksenopplæringen på Smedstua – her på Furuset, arrangerer sammen med bydelen et lavterskel norsktilbud som er blitt meget populært
- En tunnel under hovedbanen ved Haugenstua ble åpnet i oktober som en viktig del av Alnastien
- Furuset Aktivitetspark ble åpnet i november
- Mat- og kulturfestivalen på Furuset i august samlet nærmere 4000 besøkende av alle nasjonaliteter
- I sommer settes flere stasjoner i stand på Grorudbanen med bedre tilgjengelighet. Og snart står også stasjoner på Furusetbanen for tur.
- Leirfossen rett ovenfor Hølaløkka skal åpnes til høsten. Denne fossen blir enda en fin attraksjon på gangturen over til Grorud og Lillomarka. Litt lengre opp langs Alnaelva kommer også Grorud Park - som jeg nevnte. (En del av midlene fra regjeringens tiltakspakke skal brukes der.)
Denne flotte kulturparken ligger rett ved turveien som går på tvers av dalen forbi Hølaløkka, den nye Leirfossen og Grorud Park, opp til Grorud og videre til turområdet i Lillomarka.
I dalbunnen ligger Grorud stasjon fra 1854 på den eldste jernbanen i Norge som førte til Eidsvoll – der grunnloven som vi feiret 17. mai ble laget i 1814. I den andre retningen finner vi Bakås Skanser der svenskene ble slått tilbake i 1716.
Mye av Norges historie kan utforskes med utgangspunkt i denne turen – en spennende mulighet for skolene her oppe!
Vi lever i dag i et åpent samfunn som påvirker dagliglivet på Furuset. Det gamle jordbrukssamfunnet vi hadde i Groruddalen for 40-50 år siden, har endret seg kraftig og er nå blitt et multikulturelt samfunn. Det er viktig å tilrettelegge attraktive fellesarealer som forener og fornyer kontakter på tvers av kulturer og skillelinjer. Trygghet og inkluderende møteplasser er viktige mål.
Med sine 9 000 innbyggere fra mer enn 140 ulike land er Furuset et spennende område der ulike kulturer og livsformer lever side om side. Det er viktig for staten at tiltak i Groruddalen stimulerer til gode uterom som reflekterer mangfoldet på Furuset, samtidig som stedets opprinnelige karakter kan bevares og videreutvikles.
Parken ligger mellom Furuset kirke og Furuhuset med mange tilbud. Den har fått et universelt og mangfoldig preg, hvor barn og unge kan komme sammen i lek og spill i vakre omgivelser, kanskje med et besøk på utkikkstårnet; hvor eldre kan finne hvile på en benk; hvor moderne ”pilegrimer” kan finne skygge for solen under eiketreet; hvor hjemmeværende kan slappe av eller komme i kontakt med andre; hvor familier og venner kan slå seg ned for en piknik ved dammen.
Oldtidsveien som førte til Trondheim går forbi parken langs bjørkealleen og gir området et rolig preg og viderefører den kontemplerende aktivitet som har preget stedet i manns minne. Dette er verdt å minnes i Kulturminneåret 2009.
Jeg håper at parken kan bli et attraktivt sted for dagens og morgendagens beboere i Furusets nærområde.
Jeg vil gjerne gratulere Furusets beboere og Bydel Alna med den fine parken som vi innvier sammen denne vakre maidagen! Samtidig vil jeg takke Friluftsetaten for et vel gjennomført prosjekt!