Historisk arkiv

- Viktig at alle land verner om miljøet i Arktis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Heidi Sørensens foredrag under konferansen Arctic Frontiers i Tromsø 20.01.09

- Det er avgjørende at alle de arktiske landene slutter seg til de internasjonale avtalene som er viktige for bevaring av miljøet i Arktis, sa statssekretær Heidi Sørensen i sitt foredrag i Tromsø under konferansen Arctic Frontiers 20. januar.

- Det er av stor betydning at alle arktiske land ratifiserer de eksisterende miljøkonvensjonene og andre konvensjoner som er relevante for de arktiske områdene, som for eksempel havrettstraktaten, sa Sørensen.

- Dette internasjonale avtaleverket er vårt viktigste felles grunnlag for samarbeid om å bevare det sårbare miljøet i Arktis. For å lykkes med dette arbeidet, er det avgjørende at alle de Arktiske landene slutter seg til og effektivt følger opp avtalene, sa Sørensen.

Sørensen understreket også betydningen av et samarbeid for ytterligere å styrke det eksisterende avtaleverket og utvikle det videre, slik at det ivaretar de utfordringene vi står overfor i Arktis når det gjelder klimaendringer og miljø.

Sentrale miljøkonvensjoner for de arktiske områdene er blant annet FNs konvensjoner om klima, biologisk mangfold, Stockholm-konvensjonen om utslipp av farlige stoffer, Baselkonvensjonen om transport og lagring av farlig avfall, OSPAR-konvensjonen om bevaring av miljøet i Nord-Øst-Atlanteren og Espoo-konvensjonen om miljøkonsekvensutredninger på tvers av landegrenser.

Konferansen Arctic Frontiers arrangeres i år for tredje gang og har etablert seg som et viktig møtested for internasjonal politikk, vitenskap og næring.  Konferansen arrangeres i regi av Universitetet i Tromsø, Barentssekretariatet, Fylkeskommunen og Forskningsrådet, med Akvaplan Niva som sekretariat. 

Les mer om Arctic Frontiers her

Les Heidi Sørensens foredrag (pdf)