Historisk arkiv

Barn skal få leke i et giftfritt miljø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen vedtok i desember 2006 en handlingsplan for opprydning i forurenset jord i barnehager. Planen innebærer at eventuell forurenset jord i barnehagene i de 10 største byene og på fem store industritettsteder i Norge, skal kartlegges og fjernes.

Det er ingen akutt helsefare i barnehager i dag, men det er et ønske å redusere den totale eksponeringen barn blir utsatt for gjennom et helt liv.

De store byene og industritettstedene ryddes i første omgang, ettersom det er her sannsynligheten er størst for at jorden er forurenset. Kildene til forurensningen er industri, trafikk, bruk av forurensede fyllmasser og generell byvirksomhet for øvrig. I tillegg til at forurenset jord fjernes, skiftes også impregnert kantstokker som inneholder tungmetallene krom eller arsen (CCA) fra sandkasser.

Et stort og grundig kartleggingsarbeid av de berørte barnehagene er nylig avsluttet. Kartleggingen viser at 30 prosent av barnehagene må fjerne forurenset jord, og at svært mange barnehager må skifte ut CCA-impregnerte stokker rundt sandkassene. Mange av de berørte kommunene er allerede godt i gang med dette arbeidet, og i Oslo er man ferdig med alt arbeid.

Utgangspunktet i Regjeringens handlingsplan er, her som ellers, at den ansvarlige skal betale for tiltakene. Miljøvernmyndighetene har likevel funnet det rimelig å bidra med opp til 30 prosent av kostnadene. Oppryddingen i alle de ti byene og på de fem industritettstedene skal være ferdig i 2010.

Erfaringene fra arbeidene som nå er gjennomført, er viktig for det videre arbeidet på dette området. Statens forurensningstilsyn vil på bakgrunn av erfaringene som er gjort, sørge for at også barnehagene i de øvrige kommunene følges opp på en tilstrekkelig og god måte.

Les mer om opprydding av forurenset jord i barnehager på nettsidene til Statens forurensningstilsyn