Historisk arkiv

Er det liv laga for Norges truede natur?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Dette var utgangspunktet for konferansen ”Liv Laga? Om naturmangfoldet i kommunene” som ble arrangert av Miljøverndepartementet og Direktoratet for naturforvaltning i Oslo mandag 23. mars.

Nærmere 400 deltakere lot seg informere og inspirere til å gjøre en lokal innsats for vår verdifulle natur. Rundt hundre forskjellige kommuner var representert, - blant dem en rekke ordførere og varaordførere.

Konferansen var en oppfølging av den såkalte Postkortaksjonen i fjor, da Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sendte alle kommunene et postkort med et bilde av en truet art som den enkelte kommune har et spesielt ansvar for å ta vare på.

Erik Solheim fortalte om en av de største utfordringene som verden står overfor, nemlig klima- og naturkrisen, og hvordan klimaendringene som kommer, gjør behovet for å ta godt vare på naturmangfoldet enda større. Han understreket at naturverdiene finnes lokalt, og at kommunene har et spesielt ansvar for også å ta vare på de truede artene og naturtypene som finnes utenfor verneområdene.

Statssekretær Heidi Sørensen utdypet i sitt foredrag hva kommunene kan gjøre lokalt for å ta vare på truet natur, og pekte også på en rekke muligheter som naturmangfoldet gir, bla knyttet til naturbasert turisme.

Jostein Gaarder og Sebastian Winkler, som er leder for IUCNs kampanje Countdown 2010 (lenke til denne) var to av hovedinnlederne på konferansen. Jostein Gaarder benyttet anledningen til å verve seg som personlig naturmangfoldambassadør for kampanjen.

Heidi Sørensens foredrag (pdf)

Countdown 2010