Historisk arkiv

Rørosmartnan - et kulturminne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

- Rørosmartnan må regnes som et høyst levende kulturminne, i flotte historiske omgivelser. Det sa statssekretær Heidi Sørensen da hun 17. februar erklærte den 156. Rørosmartnan for åpnet.

- Rørosmartnan må regnes som et høyst levende kulturminne, i flotte historiske omgivelser. Det sa statssekretær Heidi Sørensen da hun 17. februar erklærte den 156. Rørosmartnan for åpnet.

Verdensarvområdet Røros er bl.a. kjent for den særpregete trehusbebyggelsen og gruvemiljøet.  -På Røros lever folk i kulturminner, sa Heidi Sørensen. - Røros er fullt av ”dagliglivets kulturminner”, som er et hovedtema for Kulturminneåret 2009.

 Sørensen trakk fram både Røros-polsen og tradisjonen med  å ankomme martnan i hest og slede som levende kulturtradisjoner. Ved åpningen ankom 83 hester med sleder malmplassen på Røros, de såkalte lasskjørerne. Noen av dem hadde reist i 16 dager helt fra Mora i Sverige.

Heidi Sørensen var også på Røros i anledning Kulturminnefondets femårsjubileum. Kulturminnefondet mottar søknader fra hele landet om støtte til kulturminneprosjekter. Fondet bygger bl.a. opp under privat verneinnsats og er den er den viktigste offentlige finansieringskilden når det gjelder verneverdige kulturminner og kulturmiljøer i privat eie.

- Jeg er stolt over det kulturminnefondet har utrettet de første fem årene, sa Heidi Sørensen, da hun gratulerte fondet med femårsjubileet.

Heidi Sørensens foredrag (pdf)