Historisk arkiv

Ut av krisen med grønt arbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Avisinnlegg av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, publisert i enkelte aviser

Tiltakspakken som Regjeringen nettopp la fram er mer gjennomsyret av miljøtiltak enn noe budsjett som er lagt fram tidligere. Over fire milliarder kroner går til nye, miljørelaterte tiltak over hele landet. Pakken kommer i tillegg til et statsbudsjett for 2009 som inneholdt store økninger til miljøformål.

Tiltakspakken som Regjeringen nettopp la fram er mer gjennomsyret av miljøtiltak enn noe budsjett som er lagt fram tidligere. Over fire milliarder kroner går til nye, miljørelaterte tiltak over hele landet. Pakken kommer i tillegg til et statsbudsjett for 2009 som inneholdt store økninger til miljøformål.

Det økonomiske tilbakeslaget rammer blindt, og truer mye framtidsrettet virksomhet. Desto viktigere er det at politikerne er klarsynte. Med denne tiltakspakken skal vi bygge bro til det nye arbeidsmarkedet, og til en grønn, miljøtilpasset økonomi.  

Det er gledelig å se at den stimuleringsplanen Barack Obama nå har lagt fram i USA bygger på den samme idéen. I beskrivelsen av planen sa Obama at dette ikke bare er et kortsiktig program for å øke sysselsettingen. Det er også investeringer i de områdene som er høyest prioritert, inkludert fornybar energi. Slik kan vi også beskrive og begrunne Regjeringens tiltakspakke.
Gjennom tiltakspakken skal vi gjøre det mer attraktivt å reise kollektivt, å kjøre miljøvennlig bil og å spare energi. Strømforsyningen skal bli grønnere. Vi skal gjøre mer for å ta vare på nasjonalparkene våre, og vi skal gjøre det lettere for folk flest å bruke naturen. 

Regjeringen vil gi 1,2 milliarder kroner mer til energieffektivisering, og vi skjerper energikravene i offentlige byggeprosjekter. Dermed kan vi minske energibruken i mange bygninger, og satse sterkere på fjernvarme. Det blir også mer penger til bioenergi, og det blir 5000 nye ladestasjoner for elbiler og plugg-inn-hybridbiler. Vi vil styrke forskningen på fornybar energi, særlig utvikling av vindmøller til havs.
Jernbanen skal få 1,3 milliarder kroner ekstra. Dermed kan vi både styrke vedlikeholdet og framskynde nødvendige investeringer. Myke trafikanter får også sitt, for vi ønsker å gi 500 millioner kroner mer til nye gang- og sykkelveier over hele landet.

Jeg er opptatt av at naturen skal brukes, også når den er vernet. Med pengene fra regjeringens tiltakspakke gir vi flere muligheten til å ta naturen i bruk. Det at vi ferdes i naturen gjør også at vi blir mer interessert av å ta vare på den. 
Regjeringen skal bruke penger i tiltakspakken til økt innsats i frilufts- og naturvernområder. Vi vil sette i verk opparbeidingstiltak som gjør det lettere komme seg til badeplasser og turområder.

Aktuelle tiltak er parkering, stier og turveier, toalettanlegg og brygger. I skjærgårdsparkene er behovet størst i strandområdene fra Østfold til Hordaland. Også i viktige friluftsområder på kysten lenger nord og ved store innsjøer og vassdrag som Mjøsa og Glomma er det behov for opparbeidingstiltak.
Med denne tiltakspakken setter Regjeringen ut i livet det mange politikere snakker om: Økonomisk krise er ingen grunn til å glemme miljøet. Tvert imot finnes det en vei ut av krisa som både er grønn og skaper arbeidsplasser.