Historisk arkiv

Vi svikter ikke jordvernet!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

- Vi svikter ikke jordvernet, sier statssekretær Heidi Sørensen. Hun innledet på en jordvernkonferanse i Trondheim i forrige uke arrangert av fylkesmannen og fylkeskommunene i Trøndelagsfylkene og Møre- og Romsdal i samarbeid med Bondelaget i de tre fylkene.

På konferansen forsvarte hun regjeringens jordvernpolitikk og kommuneplanen for Trondheim kommune, der det i området Torgård er åpnet for utbygging av 250 dekar matjord til næring.

- Vedtaket vil likevel på sikt spare matjord i Trondheim kommune, sier Sørensen. - En helhetlig og miljøvennlig bypolitikk for Trondheim, som legger vekt på fortetting av boligområder i sentrumsnære områder, vil spare utbygging av ledige arealer. Det er til fordel for jordvernet, fortsetter hun.  

Hun sier videre at hensynet til jordvernet veier tungt i utbyggingssaker, og viser til at hele 91 prosent av sakene ble avgjort til fordel for jordvernet i perioden 2005-2008.

Når det gjelder behandling av kommuneplanens arealdel for Trondheim kommune, ble innsigelsene fra Statens landbruksforvaltning tatt delvis til følge. I følge Sørensen ble det da oppnådd to viktige mål i forbindelse med tilrettelegging for næring på Torgård:

-For det første kan utflytting av virksomheter fra sentrumsnære områder nå skje slik at de kan brukes til andre formål i henhold til kommunens egen fortettingspolitikk.

-For det andre vil opprettelse av næring på Torgård bidra til en mer miljøvennlig og effektiv transportløsning enn en tilsvarende etablering i Klæbu eller Malvik.  Valget av Torgård må derfor ses i et helhetsperspektiv der både miljø, areal, transport og klimahensyn er vektlagt, sier Sørensen.   

Utleir, som også er et matjordområde som Trondheim kommune ville omregulere, ble tatt ut av kommuneplanen fordi utbygging av boliger her betyr en uønsket utvidelse av boligområdene. - En utvidelse her vil ikke gi spesielle miljømessige fordeler som forsvarer utbygging, sier hun videre.   

Sørensen sier at det er et svært viktig arbeid som er startet opp mellom flere kommuner i trondheimsregionen for å finne egnede næringsarealer. Når kommunene kartlegger områder for ny næring, er det viktig at kommunene i sin arealstrategi også ser på fortetting i eksisterende næringsområder. - På denne måten kan vi få en arealplanlegging som sikrer jordvernet og en helhetlig og miljøvennlig areal- og transportpolitikk, avslutter Sørensen.

Heidi Sørensens foredrag (pdf)