Historisk arkiv

Nytt senter for klima og miljø i Tromsø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Statssekretær Heidi Sørensen presenterte planene om et nytt senter for klima og miljø i Tromsø på et internasjonalt møte i Tromsø 17.02.10. På møtet deltok bl.a. viseministre og embedsrepresentanter fra Barentslandene. Etablering av et slikt internasjonalt senter for klima og miljø er et av de sentrale satsingstiltakene i Regjeringens nordområdestrategi.

Statssekretær Heidi Sørensen presenterte planene om et nytt senter for klima og miljø i Tromsø på et internasjonalt møte i Tromsø 17.02.10 . På møtet deltok  bl.a. viseministre og embedsrepresentanter fra Barentslandene.  Etablering av et slikt internasjonalt senter for klima og miljø er et av de sentrale satsingstiltakene i Regjeringens nordområdestrategi. 

Miljøverndepartementet samarbeider tett om etablering av senteret i Tromsø med Fiskeri- og kystdepartementet, Kunnskapsdepartementet og Utenriksdepartementet. I løpet av om lag tre år, vil tilbygget til dagens Polarmiljøsenter stå klart. Det skal gi plass til 150 forskere. Et midlertidig bygg for 30 forskere, vil markere åpningen av det nye senteret og forskningssamarbeidet 01.09.10.

På senteret skal det forskes på bl.a. havis og tilgrensende havområder, klimaeffekter og klimatilpasning, fjord- og kystøkologi, havforsuring og miljøgifter. Polarmiljøsenteret, som i dag omfatter ni institusjoner, vil inngå i det nye Senteret for klima og miljø. Senteret vil omfatte forskere fra om lag 16 institusjoner, herunder bl.a. Havforskningsinstituttet, Universitetet i Tromsø, SINTEF og CICERO. Det er også en oppgave å styrke det internasjonale forskningsnettverket for senteret, med sentrale aktører i nord som Russland, EU, USA, Canada, Kina og India.

Les Heidi Sørensens innlegg (pdf)