Historisk arkiv

Hilsen til Norges kulturvernforbund ved den offisielle åpningen av kulturvernfellesskapet i Øvre Slottsgate

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Tusen takk for invitasjonen. Det er spennende å få være med på den offisielle åpningen kulturvernfellesskapets hus. Jeg syns det er flott at dere har fått til å samle så mange frivillige organisasjoner innen kulturarvfeltet på ett sted. Og beliggenheten er jo veldig sentral – bare et steinkast fra Miljøverndepartementet og ikke så veldig langt unna Kulturdepartementet heller. Dere har jo nærmest havna midt i smørøyet.

Det er spennende for meg å komme hit og møte så mange representanter for det frivillige Norge. Gjennom den omfattende innsatsen dere gjør, yter dere betydelige bidrag til samfunnet. De frivillige organisa­sjonene er viktige for et demokrati. De spiller en viktig rolle når det gjelder å holde demokratiet i hevd og påvirke befolkningens deltakelse i samfunnet. I lokalmiljøet er de frivillige organisasjonene viktige sosiale møteplasser, der samvær og del­takelse har en egenverdi, utover det som er organisasjonens primære formål.

Kulturminneforvaltninga slik vi kjenner den i dag, kom til som en følge av innsatsen til frivillige organisasjoner og enkeltmennesker – et engasjement som, kombinert med menneskelige ressurser, har hatt stor betydning og som også vil ha det for den framtidige forvaltningen. Regjeringa vil samarbeide med de frivillige organisasjonene for å få fram det beste, både i det frivillige arbeidet og i forvaltningen.

Dere som jobber i frivillige organisasjonene er viktige. Dere kan hjelpe oss med å spre kunnskap, interesse og engasjement om kulturminnene. Dere kan også bidra ved å levere viktig kunnskap som den offentlige kulturminneforvaltninga har behov for i sin virksomhet, og ved være med og løse konkrete verneoppgaver.

Miljøverndepartementet ser på de frivillige organisasjonene både som produsenter, konsumenter og formidlere av kunnskap. Kulturarvens viktigste kjennetegn er at den forteller en historie – stor eller liten – om tida den ble skapt i og om de forutsetningene som fantes på den tida. Den bidrar også til å fortelle historien om datidas samfunn og vilkårene menneskene levde under.

Dere som er medlemmer i Norges kulturvernforbund gjorde en betydelig innsats i kulturminneåret i fjor. Jeg er stolt over å ha vært med på å dra i gang kulturminneåret og glad for at det ble så vellykket, ikke minst takket være innsatsen fra det frivillige Norge, under kulturvernforbundets ledelse.

Nå skal vi oppsummere året, erfaringene og effektene av det, og vi skal sørge for at det gode samarbeidet som preget året, ikke minst det gode samarbeidet mellom forvaltningen og frivillig sektor, skal fortsette også i framtida.

Lykke til med nytt ”hus”!