Historisk arkiv

Oppdretterne er avhengige av villaksen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Professor Rögnvaldur Hannesson mener i Dagens Næringsliv 26. august at vi ikke lenger skal forsøke å ta vare på villaksen. Han synes den er leketøy for de rike. Oppdrettslaks er det som gjelder. Men for meg er også villaksen svært viktig. Her er sju grunner til at vi skal fortsette å verne om våre villaksstammer:

  1. Først det åpenbare. Ingen har rett til å utrydde en art. Det er også vår moralske plikt å ta vare på naturen rundt oss,  og vår generasjon verken kan eller skal ta på seg ansvaret for å utrydde villaksbestandene for godt!
  2. Vi har et internasjonalt ansvar. En tredjedel av den atlantiske villaksen finnes i Norge. Vi kan ikke overlate til andre land å bevare denne arten som har hatt så stor kulturell og økonomisk betydning for landet gjennom århundrene. I Norge er det nå rundt 400 bestander igjen, og en rekke av dem er alvorlig svekket.
  3. Oppdrettsnæringen har sitt utgangspunkt i villaksen og er fortsatt avhengig av villaksens genmateriale. Villaksens genetiske mangfold har gjort at den har kunnet tilpasse seg til ulike livsbetingelser i de norske elvene, og gjør at laksen som art kan overleve i lang tid hvis vi forvalter den forsvarlig. I tillegg utgjør bestandenes genetiske mangfold en forsikring for oppdrettsnæringen.
  4. Å fiske villaks er ikke en aktivitet bare for de rike. Det er en  friluftsaktivitet for folk flest, som over 100 000 mennesker driver med. Laksefiske er ikke spesielt eksklusivt alpint og snowboard er for eksempel like dyrt eller dyrere.
    mye dyrere.
  5. Andre arter i elvene er avhengige av villaksen – blant annet trenger elvemuslinger laks for å vokse opp. Villaksen er på mange måter en nøkkelart i økosystemet.
  6. Villaksen har stor betydning for norsk reiseliv. Beregnet verdiskaping er vel en milliard kroner i året, potensialet er to til tre ganger større. Dette bidrar til mange arbeidsplasser i distriktene.
  7. Sjølaksefiske er en viktig og tradisjonsrik næring langs store deler av kysten, også i næringssvake områder.

Utfordringen er å få de ville laksebestandene og lakseoppdrett til å leve side om side. Jeg kan ikke forstå at vi skulle gagne oppdrettsnæringen ved å ta knekken på den ville laksen. Det ville faktisk være å gjøre oppdretterne en stor bjørnetjeneste.