Historisk arkiv

Norge deltar i nye romprogrammer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Norge bidrar de neste årene med inntil 947 millioner kroner til utvikling av nye programmer i den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

Norge deltar i nye romprogrammer

Norge går inn i nye romprogrammer i den europeiske romfartsorganisasjonen ESA med inntil 947 millioner kroner de neste årene. Det har regjeringen bestemt. På ESAs ministermøte i Berlin 5. og 6. desember skal de europeiske romfartsministrene starte opp nye romprogrammer for om lag 8 milliarder euro (nær 80 milliarder kroner).

- Programmene som startes opp på møtet i Berlin vil danne grunnlaget for den europeiske romsatsingen de neste fire årene, sier statssekretær Frode Berge i Nærings- og handelsdepartementet, Norges delegasjonsleder på ministermøtet. - Norge vil på dette møtet melde seg på en rekke programmer som både har interesse for norske brukere, og som kan gi interessante muligheter for norsk høyteknologisk industri, sier Berge.

Jordobservasjon

ESA vil starte utviklingen av den første satellitten til et globalt system for overvåking av miljø og sikkerhet (Global Monitoring for Environment and Security). Programmene for jordobservasjon er svært viktige for Norge. Satellittbildene er nødvendig for en effektiv suverenitetsutøvelse gjennom overvåking av havområder og fiskeriflåte. Programmene er også et viktig verktøy for miljø- og ressursforvaltning i hele landet. Norge ønsker å bidra til å utvikle disse verktøyene og dermed sikre våre nasjonale interesser.

Navigasjon

God navigasjon er viktig for en sjøfartsnasjon som Norge, og det er grunnen til at regjeringen ønsker å delta i ESAs programmer for satellittnavigasjon. Utviklingen av det nye europeiske navigasjonssystemet Galileo er underveis, og norske brukere i petroleumssektoren, fiskeriflåten og sjø- og flytrafikk vil ha stor nytte av tjenestene fra dette systemet. Dette er særlig viktig for de store havområdene i nord, der sikkerhet til sjøs er avgjørende for å kunne utnytte ressursene som finnes.

Er det liv på Mars?

ESA har et eget program, ExoMars, for utforskning av Mars. Første milepæl vil være å sende en sonde til Mars for å undersøke om det er eller har vært liv der. Dette kan være første trinn i en menneskelig utforskning av ”den røde planeten” som kan komme om 25 år. Norge vil være med i dette programmet fordi det er et viktig vitenskapelig prosjekt som norske forskere vil kunne delta aktivt i.

Satellittkommunikasjon

Norsk telekommunikasjonsindustri er langt framme internasjonalt, og har bidratt blant annet til utviklingen av GSM-systemet. Gjennom ESAs teknologiprogram, ARTES, vil norske bedrifter få mulighet til å videreutvikle kompetansen i satellittbaserte systemer. Satsingsområdene for dette programmet vil blant annet være utvikling av satellittbredbånd som også kan brukes til telemedisin. Satellittkommunikasjon er nyttig for norske brukere på sokkelen og til sjøs, samt som følge av vår spredte bosetting.

- Romvirksomheten er viktig for sysselsetting og industriutvikling nasjonalt og i distriktene. Den gir attraktive, høyteknologiske arbeidsplasser i Nord-Norge og på Svalbard, sier Frode Berge.

Kontraktene som gis gjennom ESA, har bidratt til å løfte mange norske bedrifter til å være blant de ypperste innenfor sitt område. For hver krone Norge deltar med i ESA-programmene får industrien utviklingsoppdrag i ESA krone for krone. I tillegg utløser hver krone i ESA ytterligere kontrakter på 4,30 kroner på det kommersielle markedet. Romindustrien omsatte for 5,4 mrd. kroner i 2004, med over 80 % eksportandel.

Les mer på nrk.no.



5. desember 2005