Historisk arkiv

Et første skritt mot en handelsavtale med India

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen undertegnet fredag, under EFTAs ministermøte i Genève, en avtale som etablerer en handelsstudie mellom EFTA-landene og India. Dette er første skritt mot en handelsavtale med India.

Et første skritt mot en handelsavtale med India

EFTA-landene og India har besluttet å starte forberedelsene til en handelsavtale. Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen undertegnet fredag, under EFTAs ministermøte i Genève, en avtale som etablerer en handelsstudie mellom EFTA-landene og India. Dette er første skritt mot en handelsavtale med India.

- Jeg er veldig godt fornøyd med at vi nå skal gjennomføre en handelsstudie med India. Det er svært viktig for norsk eksportnæring. En felles handelsstudie vil være et første skritt mot forhandlinger om en handelsavtale som etter planen vil kunne starte allerede i årsskiftet 2007/2008, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Norge har lenge prioritert en handelsavtale med India. Under Andersens besøk i New Dehli i oktober uttrykte India ambisjoner om å inngå en omfattende handelsavtale med EFTA-landene og India har tatt initiativ til at det etableres en felles studiegruppe som skal vurdere omfang og innhold i en slik avtale.

India er i ferd med å bli et av verdens største markeder. Det forventes høy økonomisk vekst i India de nærmeste årene. Samhandelen mellom Norge og India er i rask vekst, men er likevel liten tatt i betraktning det store marked som India utgjør med over 1 milliard mennesker, hvorav 100–120 millioner har en kjøpekraft på linje med det økonomiske middelskiktet i Europa. Vår eksport til India er ikke betydelig ennå og domineres av maskiner og skip. Det ventes imidlertid at eksporten til India vil bli mer diversifisert i tiden fremover.

- Med en slik vekst, og med en slik forsterket kjøpekraft i India, ligger det store muligheter for norsk næringslivet ved et nært økonomisk samarbeid med India. Det er viktig for regjeringen å styrke handelsrelasjonen med India, sier nærings- og handelsminister Andersen.

India ønsker nå å forhandle bilaterale og regionale handelsavtaler med en rekke land, og etter det syvende toppmøtet mellom EU og India i Helsingfors i oktober, er det nå klart at India også ønsker å starte forhandlinger med EU. Gitt denne utviklingen er det således desto viktigere å sikre norske eksportører markedsadgang i India.

- I denne situasjonen er det sentralt at vi fra norsk side sikrer at norske eksportører ikke diskrimineres i det indiske markedet, sier Andersen.

India og EFTA undertegnet avtalen om å starte en handelsstudie. Arbeidet med studien vil gi bedre innsikt i sentrale handelsbarrierer mellom India og Norge og vil være et egnet forum for å ta opp konkrete utfordringer for økt samhandel. I den videre prosessen er det viktig å ha god kjennskap til næringslivets og berørte organisasjoners erfaringer fra India og synspunkter på innholdet i en EFTA- India handelsavtale.

- Jeg inviterer derfor næringsliv og berørte organisasjoner til å komme med gode innspill til en handelsavtale med India, og ser frem til en god dialog med partene i tiden fremover, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Fakta

Samhandelen mellom Norge og India har økt betraktelig siste seks år, med hele 120 prosent. Norsk import fra India økte med 16 prosent fra 2004 til 2005, hovedsakelig grunnet økt import av tekstiler. Norsk eksport til India har økt med 24 prosent fra 2004 til 2005 og 39 prosent de første åtte måneder i 2006 sammenlignet med samme periode i 2005. Dagens samhandel mellom Norge og India er likevel liten tatt i betraktning det store marked som India utgjør med over 1 milliard mennesker, hvorav 100–120 millioner har en kjøpekraft på linje med det økonomiske middelskiktet i Europa. 1I 2005 utgjorde samhandelen for varer med India 0.24% (2,5 milliarder kroner) av den totale norske utenrikshandelen. Samhandelens eksportandel er på 44%. Blant de sentrale norske eksportvaregruppene er maskiner (27%), skip og båter (22%) og elektriske maskiner (12%).

For norske eksportører av fisk og fiskeprodukter har India lenge vært sett på som et sjømatmarked med stort potensial. India reduserte unilateralt tollsatsen for atlanterhavslaks (Atlantic Salmon) fra 30 til 10 prosent tidligere i år. Dette er en positiv utvikling, men det er fortsatt høye tollsatser på en rekke sentrale produkter innenfor norsk fiskeeksport.

Kamal Nath og Dag Terje Andersen
Handelsminister Kamal Nath og nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen



5. desember 2006