Historisk arkiv

Nærings- og handelsministeren vil øke kunnskapen om industrielle rettigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

I dag vet norsk næringsliv for lite om patent og andre industrielle rettigheter. Det kan føre til bedriftene taper millioner av kroner. Et rådgivende forum nedsatt av Nærings- og handelsdepartementet som ledd i regjeringens patentsatsing, foreslår nå nye tiltak for å øke kunnskapen i norsk næringsliv.

Nærings- og handelsministeren vil øke kunnskapen om industrielle rettigheter

Nærings- og handelsministeren vil sette i gang tiltak for å heve kunnskapen om industrielle rettigheter i næringslivet. I dag vet norsk næringsliv for lite om patent og andre industrielle rettigheter. Det kan føre til bedriftene taper millioner av kroner. Et rådgivende forum nedsatt av Nærings- og handelsdepartementet foreslår nå nye tiltak for å øke kunnskapen i norsk næringsliv.

På vegne av nærings- og handelsministeren mottok statssekretær Frode Berge i dag rapporten ”Tiltaksplan for økt kompetanse i industrielle rettigheter - fordi vi behøver det!” Det var Ninia Johnsen, sjef for immaterielle rettigheter ved Birkeland Innovasjon ved Universitetet i Oslo, som overleverte tiltaksplanen.

Ninia Johnsen og Frode Berge
Ninia Johnsen overleverer tiltaksplanen til Frode Berge

- Dette er viktig fordi Regjeringen satser aktivt på forskning og utvikling, og vi må vite at verdiene blir forsvarlig håndtert, sa statssekretær i nærings- og handelsdepartementet, Frode Berge i det han fikk overlevert tiltaksplanen.
- Patenter handler ikke bare om å beskytte seg. Det handler også om å skaffe seg byttekort i den globale konkurransen. For å være en attraktiv teknologipartner kan det være avgjørende å ha sikret rettighetene dine, sier Berge.

Det rådgivende forumet er bredt sammensatt og har bestått av representanter fra Norges forskningsråd, Innovasjon Norge, Patentstyret, Kunnskapsdepartementet, Næringslivets hovedorganisasjon (NHO), Norske patentingeniørers forening (NPF), Norsk forening for industriens patentingeniører (NIP), Universitets- og høgskolerådet, Birkeland Innovasjon og NTNU TTO.

- Tiltaksplanen er verdifull fordi et bredt sammensatt forum har arbeidet med ett overordnet mål: Næringslivet skal på sikt få økt sin kompetanse i industrielle rettigheter for å styrke sin konkurranseevne i det globale markedet, sier Ninia Johnsen.

Nærings- og handelsdepartementet oppnevnte dette forumet fordi spredte undersøkelser tydet på at deler av norsk næringsliv har lav kompetanse om industrielle rettigheter, og i liten grad sikrer sine rettigheter. Blant annet viser en undersøkelse fra Patentstyret at få norske bedrifter har tilstrekkelig bevissthet på dette feltet. Samme undersøkelse viser samtidig at de fleste bedriftene mener at industrielle rettigheter vil bli viktigere i deres næring i årene fremover.

– Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen ser alvorlig på situasjonen. Det å sikre bedriftenes verdier er helt nødvendig i en tøff global konkurranse. Han vil derfor sette i gang tiltak, kan statssekretær Frode Berge informere Ninia Johnsen om.

Det rådgivende forumet har lagt frem flere forslag til tiltak som skal føre til økt kompetanse i virkemiddelapparatet, bedre utdanningstilbud i industrielle rettigheter, få de gode kurstilbudene som allerede finnes ut til flere bedrifter og gjøre patentfullmektigene bedre rustet før EPO-medlemskapet trer i kraft.

- Vi vil jobbe systematisk og langsiktig for å heve kompetansen i industrielle rettigheter, sier statssekretær Frode Berge.

På kort sikt mener forumet det er sentralt å sette i gang tiltak som gjør oss bedre i stand til å håndtere et EPO-medlemskap. Forumet foreslår at det umiddelbart settes i gang etterutdanning av patentfullmektige for at disse skal være i stand til å spille en rådgiverrolle for norsk næringsliv overfor EPO. Patentstyret har allerede varslet at de tar opp ballen. Forumet foreslår også at det skal stilles formelle krav til Innovasjon Norge, Norges forskningsråd og SIVA om hvordan disse skal arbeide med industrielle rettigheter. Videre ønsker forumet at det umiddelbart opprettes flere kurs og nettverksarenaer rettet direkte mot bedrifter. På lengre sikt foreslår forumet blant annet at det utarbeides en overordnet nasjonal strategi for industrielle rettigheter.

– Næringsministeren og jeg vil umiddelbart sette oss godt inn i rapporten, for så å komme med konkrete tiltak. Disse vil vi selvsagt utforme i samarbeid med næringslivet, virkemiddelapparatet og utdanningsinstitusjonene. Denne rapporten gir et godt grunnlag for videre arbeid, sier Frode Berge.

Satsingen på å øke kompetansen om industrielle rettigheter er det tredje trinnet i regjeringens tretrinnsrakett for industrielle rettigheter. Første trinn var å gå inn for å bli med i Den europeiske patentorganisasjonen EPO. Andre trinn var å inngå en avtale mellom Norge, Danmark og Island om opprettelse av Nordisk Patentinstitutt.

- Hvis vi skal leve av kunnskapen vår, må vi lære å forvalte den bedre. I Soria Moria-erklæringen skrev vi at Norge skal ha en patentpolitikk på høyde med våre konkurrentland. Nå er vi gang med å oppfylle det vi lovet. Nå er turen kommet til kompetanse, sier statssekretær Frode Berge.

Kompetanse i norsk næringsliv om industrielle rettigheter blir stadig viktigere. Ifølge FN-organisasjonen Verdensorganisasjonen for immaterialrett (på engelsk: World Intellectual Property Organization (WIPO)) utgjør de immaterielle verdiene i dag mer av bedriftenes samlede verdi enn de fysiske verdiene, som maskiner, utstyr og bygninger.

Samtidig viser en undersøkelse gjennomført av Patentstyret at så å si alle norske næringslivsledere mener at ulovlig kopiering og etterligning vil øke i årene fremover. Nesten 1/3 av norsk næringsliv har faktisk opplevd å bli kopiert, og tallet for eksportbedrifter er enda høyere. 9 av 10 mener økt konkurranse nettopp gjør det viktigere å benytte industrielle rettigheter.

– Mange av disse verdiene kan beskyttes ved hjelp av patent, varemerke- eller ved designbeskyttelse. Det vil si ved å sikre bedriftens industrielle rettigheter. Det er et problem at for få i norsk næringsliv beskytter sine industrielle rettigheter, avslutter statssekretær Frode Berge.

Les mer:

http://odin.dep.no/nhd/norsk/aktuelt/nyheter/024141-210032/dok-bn.html




13. desember 2006