Historisk arkiv

Norge med i EUs nye milliardsatsing på innovasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen kunngjør at Norge vil delta i EUs nye rammeprogram for konkurranseevne og innovasjon (CIP) i perioden 2007-2013.

Regjeringen satser på innovasjon og nyskaping

Norge med i EUs nye milliardsatsing på innovasjon

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen kunngjør at Norge vil delta i EUs nye rammeprogram for konkurranseevne og innovasjon (CIP) i perioden 2007-2013. Deltakelsen vil gi norsk næringsliv bedre tilgang til markeder og samarbeid i Europa og økt tilførsel av investeringskapital i det norske markedet. Programmet har et samlet budsjett på 3,6 milliarder euro.

– Innovasjon og nyskaping er avgjørende for å møte en stadig tøffere internasjonal konkurranse. CIP blir en viktig satsing framover – for Norge og for EU, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Regjeringen satser på innovasjon og nyskaping for å legge til rette for morgendagens næringsliv og arbeidsplasser. Norge går godt, men det er i gode tider det er viktig å utvikle nye produkter, nye produksjonsmetoder og smartere måter å jobbe på.

Næringslivet må forberede seg på utfordringene som kommer. Norge vil møte store økonomiske endringer i årene som kommer. Globaliseringen innebærer at større deler av næringslivet blir utsatt for internasjonal konkurranse. Endringstakten øker og kravene til omstilling blir stadig større.

– Deltakelsen i CIP er et viktig ledd i vår offensiv for innovasjon i norsk næringsliv. Jeg har nylig satt i gang arbeidet med en stortingsmelding om innovasjonspolitikk. Norsk næringsliv må være i konstant utvikling. Derfor er det viktig at vi satser på bred front. Norsk deltakelse i CIP er både et uttrykk for en aktiv næringspolitikk og en aktiv europapolitikk, sier nærings- og handelsministeren.

Nærmere om CIP

EUs rammeprogram for konkurranseevne og innovasjon (Competitiveness and Innovation Framework Programme – CIP) trer i kraft 1. januar 2007 og varer ut 2013. Som navnet tilsier skal CIP fremme konkurranseevne og innovasjon i Europa. Sammen med strukturfondene, 7. rammeprogram for forskning og teknologisk utvikling og programmet for livslang læring skal CIP være EUs viktigste verktøy for å oppnå Lisboa-strategiens mål om økt sysselsetting og vekst. CIP består av tre søyler som alle skal fremme nyskaping i henholdsvis:

1)
  1. små bedrifter (innovasjons- og entreprenørskapssøylen)
  2. 2)
  3. bruk av informasjonsteknologi (IKT-søylen)
  4. effektiv bruk av energi og produksjon av fornybar energi (energi-søylen)

CIP samler og utvider flere av dagens aktiviteter som Norge deltar i. CIP vil styrke samarbeidet med EU om næringspolitikk, innovasjon og entreprenørskap, miljøvennlig energi og IKT. Norge har samarbeidet med EU om energieffektivisering og fornybar energi i en tiårsperiode. CIP vil dessuten være EUs viktigste arena for utforming av IT-politikk, og vil utgjøre hoveddelen av Norges samarbeid med EU på området.

– CIP vil bety mye for utviklingen på våre respektive områder fremover. Derfor er olje- og energiministeren, fornyings- og administrasjonsministeren og jeg veldig glade for at vi skal delta i dette programmet, sier Dag Terje Andersen.

CIP har fire overordnede målsettinger. Alle fire kan knyttes til viktige satsingsområder som regjeringen omtaler i Soria Moria-erklæringen:

  1. Styrke konkurranseevnen til bedrifter, med spesielt fokus på små- og mellomstore bedrifter
  2. Styrke innovasjon, inkludert miljøvennlig innovasjon
  3. Skape et konkurransedyktig, innovativt og inkluderende informasjonssamfunn
  4. Fremme effektiv energibruk og økt bruk av fornybar energi
– Deltakelsen i CIP vil gi norske næringsmiljøer lettere adgang til europeiske samarbeidsprosjekter og markeder. Det vil gi både myndigheter og bedrifter anledning til å bygge nettverk, utveksle erfaringer og kunnskap i Europa. Programmet vil gi norske aktører adgang til investeringskapital fra European Investment Fund, og EUs garantiordninger for SMBer. Det vil også styrke informasjonskontorene som bistår norske bedrifter med informasjon om det indre markedet og deltakelse i EU-programmer, sier nærings- og handelsministeren.

Programmet har et budsjett på i alt 3,6 milliarder euro for hele perioden. Samlet norsk kontingent er på 625 millioner kroner over syv år. Dette representerer en betydelig satsing:

– CIP er et stort program. Det vil fremme internasjonalisering av norsk næringsliv, gi økt kapitaltilgang til nyskapende prosjekter og styrke innovasjons- og konkurranseevnen hos norske bedrifter, sier Dag Terje Andersen.

I Soria Moria-erklæringen sier regjeringen at Norge skal bli en av de ledende, innovative, dynamiske og kunnskapsbaserte økonomier i verden innenfor de områder hvor vi har fortrinn. Norge skal være er et godt land å drive næringsvirksomhet i.

– Norge skal møte økt internasjonal konkurranse med økt kunnskap og kompetanse, med innovasjon og nyskaping, og med internasjonalt konkurransedyktige bedrifter. Derfor satser vi offensivt på nyskaping og innovasjon, og deltakelsen i CIP er en viktig del av denne satsingen, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.




27. desember 2006