Historisk arkiv

Tiltaksplan for å øke kompetansen i industrielle rettigheter - fordi vi behøver det!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Rapport fra et rådgivende forum oppnevnt av Nærings- og handelsdepartementet

Tiltaksplan for å øke kompetansen i industrielle rettigheter – fordi vi behøver det!

Forsiden av tiltaksplanenTiltaksplan for økt kompetanse i industrielle rettigheter – fordi vi behøver det! (pdf 1062 kb)

Overlevert Nærings- og handelsdepartementet 12 . desember 2006.



Regjeringen varslet i Soria Moria-erklæringen at norsk patentpolitikk skal styrkes.

  1. Første skritt i regjeringens satsing var beslutningen om å sende spørsmålet om norsk tiltredelse til Den europeiske patentkonvensjonen (EPC) på høring med sikte på tiltredelse senest 1. januar 2008. Ved å ratifisere EPC vil Norge bli medlem i Den europeiske patentorganisasjonen (EPO).
  2. Andre skritt i regjeringens satsing var beslutningen 30. juni 2006 om å inngå en avtale mellom Danmark, Island og Norge om opprettelsen av et Nordisk patentinstitutt (NPI).
  3. Tredje skritt i satsingen var å opprette et rådgivende forum som skal vurdere behovet for kompetanseheving hos norske bedrifter når det gjelder immaterielle rettigheter generelt og industrielle rettigheter spesielt. Det rådgivende forumet har bestått av representanter fra Norges forskningsråd, Innovasjon Norge, Patentstyret, Kunnskapsdepartementet, Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Norske patentingeniørers forening (NPF), Norsk forening for industriens patentingeniører (NIP), Universitets- og høgskolerådet, Birkeland Innovasjon og NTNU TTO.

Rapporten er basert på tilrådinger fra det rådgivende forumet om hvordan man kan øke kompetansen om industrielle rettigheter i norsk næringsliv. Rapporten er delt inn i fire hovedområder:

  • kompetansetiltak rettet mot virkemiddelapparatet
  • kompetansetiltak rettet mot næringslivet
  • kompetansetiltak rettet mot universitets- og høgskolesektoren
  • kompetansetiltak rettet mot patentfaglig ekspertise
- Hvis vi skal leve av kunnskapen vår, må vi lære å forvalte den bedre. Det å sikre og utnytte bedriftenes verdier er helt nødvendig i en tøff global konkurranse. Jeg vil umiddelbart sette meg grundig inn i rapporten, for så å komme med konkrete tiltak. Denne rapporten gir et godt grunnlag for videre arbeid, sier statssekretær Frode Berge.

Vedlegg:




13. desember 2006