Historisk arkiv

Kvinnene i sterk frammarsj

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Kraftig økning av andelen kvinnelige gründere i Norge, og i Europa er Norge nestbest i klassen til å starte bedrift. Det viser en internasjonal undersøkelse.

Kvinnene i sterk frammarsj

Andelen kvinnelige gründere i Norge har økt med 33% det siste året. I Norge har for få kvinner startet egen bedrift, men nå ligger Norge på 5. plass over størst andel kvinnelige entreprenører sammenlignet med land med høy BNP per innbygger i Europa. Norge går opp til 26. plass på listen over andelen kvinnelige entreprenører av hele 42 land i 2006. Det viser en internasjonal rapport.

- Jeg synes det er spesielt gledelig at kvinneandelen blant norske entreprenører har hatt en så positiv utvikling. Vi har hatt for få kvinnelige gründere i Norge, men nå er vi på vei oppover. Også denne rapporten viser hvor viktig det er å ha et kontinuerlig fokus på å få flere kvinnelige entreprenører, sier statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet Frode Berge.

Tidligere lå Norge langt nede på listen over andelen kvinnelige entreprenører. Det har vært beklagelig i forhold til å skape nye arbeidsplasser, og det å utnytte det mangfoldet som kvinner og kvinnebedrifter kan tilføre samfunnet og forbrukerne. Global Enrepreneurship Monitor, GEM- rapporten viser nå at entreprenørskapsaktiviteten blant kvinner har hatt en god utvikling siden i fjor.

I 2005 var 24% av dem som engasjerte seg i tidligfase entreprenøriell aktivitet i Norge kvinner. Denne an­delen har steget til 32% i 2006. I GEM rapporten for 2005 hadde kun Nederland og Kroatia, av de 34 land som deltok, en lavere andel kvinnelige gründere enn Norge. I 2006 går Norge opp til en 26. plass av 42 land. Til sammenligning var vi rangert på 32. plass blant 34 land i 2005. Norge er på 5. plass over størst andel kvinnelige entreprenører sammenlignet med land med høy BNP per innbygger i Europa.

- At økningen av andelen kvinnelige gründere er så stor som over 30%, er gledelig, men også noe overraskende. Antagelig begynner vi nå å høste frukter av arbeidet med å få flere kvinner til å starte egen bedrift. Kvinner er prioritert hos Innovasjon Norge, vi skal legge frem en handlingsplan for entreprenørskap blant kvinner, vi lanserte GRO programmet sommeren 2006 for å fremme internasjonalisering blant etablerte kvinnelige gründere. En annen viktig årsak kan være at vi satser stort på entreprenørskap i utdanningen. Og en ting er sikkert: Vi vil fortsette å stase på kvinnelige gründere i fremtiden, sier statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet Frode Berge.

Global Entrepreneurship Monitor, (GEM) foretar internasjonale sammenligninger av entreprenørskap basert på befolkningsundersøkelser. Dette er, så langt vi kjenner til, den mest omfattende internasjonale undersøkelsen i sitt slag.

Norge nest best i entreprenørskap

GEM-rapporten for 2006 viser at Norge befester sin posisjon som Europas mest entreprenørielle land etter Island. Ser vi på perioden 2000-2006 under ett, kommer Norge på «tredje plass» i Europa, etter Irland og Island.

- Det er gode nyheter at Norge befester sin posisjon som Europas mest entreprenørielle land etter Island. Dette gir gode indikasjoner på at regjeringens satsing på entreprenørskap gir resultater, sier statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet Frode Berge.

Trenden for entreprenøriell aktivitet i tidligfase i Norge påvirkes i stor grad av konjunkturutviklingen i Norge. Norge er inne i en periode med tiltakende entreprenøriell aktivitet i tidligfase. Aktiviteten stimuleres både av vekst i konjunkturer fra 2004 og av at en økende andel kvinner er aktive i tidligfase entreprenørskap. Entreprenørskaps­aktivite­ten forventes å tilta ytterligere i 2007.

GEM-rapporten identifiserer atten rammebetingelser som påvirker den entreprenørielle aktiviteten i et land. 1Nasjonale eksperter vurderer hvert enkelt land i forhold til de 18 identifiserte rammebetingelsene. Av disse faktorene skiller Norge seg særlig positivt fra gjennomsnittet for de europeiske GEM-landene i opplæring av barn og unge og forutsetninger for entreprenørskap blant kvinner.

- For å sikre Norges fremtidige velferd er det viktig å satse på de unge! GEM-rapporten viser at Norge skiller seg spesielt positivt ut med hensyn til entreprenørskap i utdanningen. Vi vil fortsette det viktige arbeidet med å satse på entreprenørskap i utdanningen, sier statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet Frode Berge.

I populasjonsundersøkelsen vurderte 51 % mulighetene for å etablere bedrift de kommende seks månedene som gode. Likevel skiller Norge seg noe negativt ut i ekspertpanelets vurdering av den entreprenørielle motivasjonen. En av grunnene til dette kan være de gode velferdsordningene vi har som ansatte i Norge. Dette medfører at det for de fleste er det mer attraktivt å satse på en karriere som ansatt, fremfor en karriere som selvstendig næringsdrivende. Tiltak for å redusere risikoen og for å øke sikkerheten blant selvstendige næringsdrivende, anses derfor som spesielt aktuelle.

- Dette tar jeg på alvor, og i forbindelse med arbeidet med handlingsplanen for entreprenørskap blant kvinner vil vi se på de sosiale ordningene for selvstendig næringsdrivende, sier statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet Frode Berge.

Tilgang på kapital

Ekspertene mener at tilgangen på kapital er blitt betydelig bedret i Norge i løpet av de siste 4 årene. Den forbedrede tilgangen på kapital synes å gjelde alle forskjellige kapitalkilder. Ekspertene mener imidlertid at kapitaltilgangen bør bli enda bedre, slik at tilgangen på risikovillig kapital til gründere kan bli en nasjonal konkurransefordel i Norge.

- Rapporten indikerer også at det er blitt betydelig lettere å skaffe kapital i Norge i løpet av de siste 4 årene. Dette er gledelige nyheter! Det er imidlertid fortsatt slik at mange entreprenører med gode ideer har vanskeligheter med å oppnå tilstrekkelig finansiering. Det er derfor viktig at vi fortsetter arbeidet med å bedre tilgangen på kapital, sier statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet Frode Berge.

Fakta om GEM

GEM er et internasjonalt forskningsprosjekt som ble startet i 1997 på initiativ fra forskere ved Babson College (USA) og London Business School. GEM undersøker variasjoner mellom land og over tid, og faktorer som påvirker entreprenørskapsnivået. GEM definerer entreprenørskap som ”ethvert forsøk på å starte ny bedrift eller næringsvirksomhet eller på ekspansjon i en eksisterende bedrift, som blir utført av en person, en gruppe av personer, eller av en etablert bedrift”. For Norge er GEM rapporten utarbeidet av Lars Kolvereid, Bjørn Willy Åmo og Erlend Bullvåg ved Handelshøgskolen i Bodø.

GEM skiller mellom to typer motiver for entreprenørskap; entreprenørskap som er begrunnet med at en ønsker å utnytte en forretningsmulighet og entreprenørskap fordi det ikke foreligger noen bedre jobbalternativer.

GEM-undersøkelsen bygger på tre ulike datakilder fra hvert deltakerland:

  • Befolkningsundersøkelsen – innsamling av intervjudata fra et tilfeldig og representativt utvalg av den yrkesaktive delen av befolkningen.
  • Ekspertundersøkelse – data fra minimum 36 eksperter på entreprenørielle rammebetingelser
  • Sekundærdata fra pålitelige kilder (OECD, FN, Verdensbanken m.fl.) som omhandler informasjon om landets økonomiske situasjon, demografiske kjennetegn ved befolkningen, landets kultur samt andre relevante temaer.

Nytt av årets norske utgave av GEM-undersøkelsen er at det er foretatt en analyse av regionale forskjeller og utviklingen blant kvinnelige etablerere knyttet til geografi.



12. februar 2007