Historisk arkiv

REC kåret til årets mest nyskapende bedrift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

REC er kåret til Norges mest nyskapende bedrift i en undersøkelse i regi av Norges Forskningsråd blant over 2000 næringslivsledere i Norge. Næringsministeren overrakte tirsdag diplom til selskapet, som er blitt et av verdens ledende innenfor solenergi.

REC er kåret til Norges mest nyskapende bedrift for 2007 i en undersøkelse i regi av Norges Forskningsråd blant over 2000 næringslivsledere i Norge. Næringsministeren overrakte tirsdag diplom til selskapet, som er blitt et av verdens ledende innenfor solenergi.

Det håndfaste bevis på kåringen - et diplom og blomster - ble overrakt av nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen til RECs administrerende direktør Erik Thorsen under en tilstelning i strålende solskinn utenfor det nye operabygget i Oslo, som selv tar i bruk solcelleteknologi ved hjelp av et 450 kvadratmeter stort solcellepanel på byggets sørside.

Næringsministeren roste REC for dets evne til nyskaping:

- REC har gjennom aktiv satsing løftet solenergi til et norsk industrieventyr og skapt kunnskapsarbeidsplasser på tradisjonelle industristeder som Glomfjord og Herøya. Det offentlige har satset betydelig på forskning og innovasjon innen solenergi de siste årene og vil med dette bidra til å skape morgendagens arbeidsplasser, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Undersøkelsen som har kåret REC til Norges mest nyskapende bedrift, er gjennomført på oppdrag fra Norges Forskningsråd. 2000 tilfeldig valgte bedriftsledere fra de minste til de største norske bedriftene fikk spørsmålet "Hva mener du er den mest nyskapende bedriften i Norge, uavhengig av bransje, størrelse og rennomé? Nyskapende forstås her i betydningen god til å utvikle nye produkter, tjenester eller i måten å organisere seg på." 13,7 prosent av de som svarte, pekte ut REC til den mest nyskapende bedriften. På de neste plassene kom Aker-gruppen, Statoil og Telenor, med henholdsvis 4,3, 4,0 og 2,8 prosent av stemmene.

REC, Renewable Energy Corporation, har sine røtter tilbake til 1994, da ScanWafer AS ble etablert. ScanWafer skulle produsere såkalte multikrystallinske wafers, som er kjernemateriale for solceller. Innovasjon Norge (den gang SND), DnBNor (den gang DnB) og en mindre gruppe investorer hadde tro på prosjektet og bidro med kapital. Med utgangspunkt i ScanWafer ble REC etablert i 2002. Selskapets virksomhet omfatter alle ledd i verdikjeden fra produksjon av råmateriale til solenergiprodukter, og selskapet har kunder over hele verden.