Historisk arkiv

Uttalelse om Nammo og oppkjøpet av Talley Defense Systems

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

- Jeg har bedt Nammo om et møte angående oppkjøpet av Talley Defense Systems (TDS). Møtet ble avholdt i går, onsdag 2. januar, med konsernsjef Edgar Fossheim og nestleder i styret Karl Glad, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Uttalelse om Nammo og oppkjøpet av Talley Defense Systems

- Nammo har i møte med meg opplyst at de ved oppkjøpet av Talley Defense Systems (TDS) ikke skal omgå norske regler for våpeneksport, og at det heller ikke er intensjonen at TDS skal produsere ting som ikke kunne vært produsert av Nammo på Raufoss etter våre strenge eksportregler, sier Andersen.

- Jeg har bedt Nammo om et møte angående oppkjøpet av Talley Defense Systems. Møtet ble avholdt onsdag 2. januar, med konsernsjef Edgar Fossheim og nestleder i styret Karl Glad, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Når det gjelder våpen som i enkelte medier blir omtalt som klasevåpen, har Nammo i dette møtet opplyst at verken ATACMS, MLRS og Tomahawk er i produksjon i dag, slik det kan oppfattes ut fra Talley Defense Systems hjemmesider. I følge Nammos ledelse innebærer dette at TDS ikke leverer utløsermekanismer til denne type våpen. Nammo opplyser også at TDS i dag ikke produserer ”Base Bleed” mekanismer til bruk i M864 -artilleriammunisjon. TDS har heller ikke levert dette siden første halvdel av 1990-årene.

Nammo opplyser at selskapet ikke produserer våpen som er i strid med folkerettslige prinsipper. Nammo har lenge hatt et samarbeid med TDS. Dette samarbeidet har skjedd i henhold til de norske våpeneksportreglene. Nammos ledelse sier at kjøpet av Talley Defense Systems ikke endrer på dette og heller ikke på de etiske standarder som er lagt for Nammos virksomhet.

Nammos oppkjøp er foreløpig ikke godkjent av amerikanske myndigheter.

Denne informasjonen er i tråd med den som departementet har fått før Nammos kjøp av Talley Defense Systems. Når det gjelder tekniske detaljer om produksjonen i Nammo og i Talley, må dette tas med selskapet.