Historisk arkiv

Fransk-norske møter om romfart på Svalbard og i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Representanter for de franske og norske romsenterne møtes på Svalbard for å diskutere fransk-norsk samarbeid innen romfart 12. og 13. april. Følget reiser videre til Oslo i anledning neste møte i norsk-fransk romforum 14. april.

Statssekretær Øyvind Slåke i romfartsdepartementet NHD og den franske ambassadør deltar på møtene.

Samarbeidet med Europas største romnasjon Frankrike er viktig for Norge.

- Vi deler mange synspunkter. Dette gjelder blant annet vårt felles fokus på hva romvirksomheten kan bidra med for samfunnet. Et godt eksempel på dette er romvirksomhetens betydning for miljøovervåkning, sier statssekretær Slåke.

- Denne begivenheten kaster lys på Svalbard som en av de beste lokalitetene i verden for romrelaterte aktiviteter. En relativt stor del av romforskningen og romvirksomheten foregår i de tre nordligste fylkene av landet vårt. Derfor er regjeringens satsing på romvirksomheten spesielt viktig for nordområdene, sier Slåke.

Det er bevilget 5 millioner kroner til å starte opp arbeidet med en norsk satellitt for mottak av AIS-signaler (Automatic Identification System). Systemet utvikles i samarbeid mellom Romsenteret, Forsvarets forskningsinstitutt og Kystverket. Satellitten vil holde løpende oversikt over skip i norsk farvann som er utstyrt med AIS-sender.