Historisk arkiv

Norsk romindustri trekkes fram i OECD-rapport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Regjeringens satsing på romvirksomhet har store samfunnsgevinster, både for miljø, forskning, teknologiutvikling og arbeidsplasser. I 2008 blir det bevilget nærmere en halv milliard kroner til romvirksomhet. Dette fører til en tilleggs-omsetning for norsk romindustri som får bred omtale i en ny OECD-rapport.

Regjeringen bevilger 405,3 millioner kroner til internasjonal romvirksomhet og kontingent i European Space Agency (ESA) i 2008. I tillegg bevilges 73,6 mill. kroner til Norsk Romsenter og nasjonale følgeprogrammer. Norsk romindustri omsetter for nesten fem ganger verdien av Norges forpliktelser i ESA.

– Norge er blant landene som har størst nytte av ESA-medlemskapet. Den høye tillleggsomsetningen for norsk romindustri er med på å synliggjøre dette, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

I rapporten ”The Space Economy at a Glance 2007” retter Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) fokus mot den internasjonale romsatsingens bidrag til verdensøkonomien. Norge får positiv omtale i rapporten. OECD-statistikken har stor tyngde internasjonalt, og den positive omtalen av Norge som romfartsnasjon vekker oppsikt innad i fagmiljøene. 

Ringvirkningene av norsk deltakelse i ESA beregnes hvert år, basert på data fra bedrifter i norsk romindustri. Faktoren har økt jevnt siden Norge ble medlem av ESA i 1987. I 2006 var faktoren på 4,6. For hver krone staten går inn med til ESA, blir det skapt en tilleggsomsetning for norske leverandører på 4 kroner og 60 øre.

Norsk romindustri består av om lag 40 bedrifter, med en omsetning på om lag 5,4 milliarder kroner i 2006.

Les hele OECD-rapporten her