Historisk arkiv

Økt norsk satsing i Nordvest-Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Regjeringen øker bevilgningen til SIVAs arbeid for å fremme norsk-russisk næringslivssamarbeid i 2008. - Grenser bør ikke stå i veien for godt samarbeid, sier næringsminister Dag Terje Andersen.

Næringsministeren deltar sammen med den finske utenrikshandelsministeren Paavo Väyrynen på de finsk-norske næringslivsdagene som pågår i Kirkenes i dag og Tromsø i morgen.

Rundt 50 representanter for finsk næringsliv er til stede. Fra norsk side deltar nasjonale og regionale næringslivsledere fra ulike sektorer.

- Målet er å styrke det regionale næringslivssamarbeidet. Dette inkluderer også Russland, sier Andersen.

Nærings- og handelsdepartementet har derfor økt bevilgningen til SIVAs arbeid med å fremme norsk-russisk næringslivssamarbeid fra 5 millioner til 8 millioner kroner i 2008.

- Det er viktig at norsk næringsliv tar del i den utviklingen som skjer i Nordvest-Russland. Regjeringen ønsker å legge til rette for økt samarbeid mellom næringslivet i Norge og Russland, sier Andersen.

SIVAs engasjement i regionen bidrar til å redusere risikoen for bedriftene, og letter tilgangen til myndigheter, kompetanse og nettverk.

- Kontakten med russiske myndigheter er avgjørende for bedrifter som ønsker å etablere seg i dette området. SIVAs aktive nettverksbygging bidrar til å gi norsk næringsliv best mulige vilkår, sier Andersen.

SIVA har hatt aktiviteter i Murmansk siden 1999. Polarstjerna Innovasjonssenter står nå ferdig ombygd og rehabilitert. Senteret tar imot norske bedrifter som ønsker å etablere virksomhet i regionen, og har i dag 22 bedrifter innenfor marin og maritim industri i tillegg til engineering for olje- og gassindustrien.

Det er etablert en egen inkubator beregnet for nye bedrifter som trenger starthjelp. Her kan prosjektideer utprøves før kommersiell etablering. Den 8. april var det åpen dag i inkubatoren for å synliggjøre senterets tilbud.

Selskapet for industrivekst, SIVA SF, er heleid av staten. Selskapet arbeider med innovasjon og utvikling av regionale verdiskapningsmiljøer.