Historisk arkiv

Regjeringens innovasjonspolitikk på riktig spor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Norsk innovasjonspolitikk gjør oss godt rustet til å møte framtidas utfordringer. En ny rapport fra Europakommisjonens Trend Chart trekker blant annet fram FoU-kontrakter, Skattefunn og Forny-programmet som gode virkemidler.

– Denne gjennomgangen bekrefter at vi gjør mye riktig for å styrke innovasjonsevnen og skape verdier i Norge. Det er svært gledelige nyheter, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

Hensynet til innovasjon er godt integrert i mange av regjeringens satsingsområder, blant annet i nordområdestrategien, regionalpolitikken og satsingen på utvikling av teknologi for CO2-håndtering. Rapporten beskriver også arbeidet med innovasjonsmeldingen <lenke> som en god prosess.

Dermed bekreftes det positive bildet som OECD tegnet av norsk innovasjonspolitikk i sin gjennomgang tidligere i år. Norsk økonomi beskrives også som godt rustet til å møte de negative konsekvensene av den internasjonale finanskrisen.

Ifølge rapporten kan potensialet i nye og kunnskapsbaserte bedrifter utnyttes bedre.  Samtidig understrekes det at regjeringen tar tak i disse utfordringene. Skattefunn og det nye statlige investeringsselskapet Investinor beskrives som relevante tiltak for å legge til rette for ny og kunnskapsbasert næringsvirksomhet.

– Vi må skape for å dele. Fornyelse har alltid vært viktig for verdiskaping og velferd i Norge. Det er viktig å tenke framover. Og derfor legger regjeringen snart fram sin politikk for innovasjon i en egen stortingsmelding, sier Sylvia Brustad. 

Rapporten drøfter også det såkalte «norske paradokset» – mangelen på samsvar mellom Norges sterke økonomi og svake uttelling på internasjonale målinger av innovasjonsinnsats.

Dette tilskrives i stor grad mangler ved indikatorene som brukes i slike målinger. Det framheves samtidig at norske virksomheter er fullt på høyde med sine konkurrenter på mange av disse indikatorene om man tar hensyn til hvilke næringer de opererer i. 

Tradisjonelle målinger av innovasjon overser dessuten effektene av samarbeid mellom partene i arbeidslivet, åpenhet for ny teknologi og medvirkning på arbeidsplassen – som har stor betydning for innovasjonsevnen i Norge.

– Norge er et godt eksempel på at innovasjon handler om mer enn forskning og høyteknologi. Gode velferdsordninger legger grunnlaget for innovasjon ved et høyt utdanningsnivå, høy deltakelse i arbeidslivet og trygghet ved omstillinger. Regjeringens innsats for å styrke velferden er derfor også en innsats for innovasjon og verdiskaping her i landet, sier nærings- og handelsministeren. 

Landrapporten for Norge er en del av Europakommisjonens «Trend Chart» som hvert år gjennomgår utviklingstrekk, satsingsområder og virkemidler for innovasjon i 39 land. 

I tillegg til årlige landrapporter inneholder Trend Chart en database over virkemidler for innovasjon i deltakerlandene, en oversikt over institusjoner og myndighetsaktører i de enkelte lands innovasjonssystem, tematiske rapporter, og en tjeneste for innovasjonsrelaterte nyheter og informasjon. 

TrendChart er en del av initiativet PRO INNO Europe. Initiativet skal supplere og støtte nasjonale aktiviteter på dette området i deltakerlandene.

Lenker: