Historisk arkiv

Vil styrke økonomisk samarbeid med Chile

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

- Vi er interessert i å styrke og videreutvikle det økonomiske samarbeidet med Chile, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen. Statsråden og en betydelig næringslivsdelegasjon deltar under Kronprinsparets besøk til Chile i disse dager.

- Vi er interessert i å styrke og videreutvikle det økonomiske samarbeidet med Chile,  sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen. Statsråden og en betydelig næringslivsdelegasjon deltar under Kronprinsparets besøk til Chile i disse dager.

I 2007 var samhandelen mellom Norge og Chile på 1,3 milliarder kroner. Dette representerer en økning på 21% fra 2006. Ved utgangen av 2007 utgjorde Norges eksport om lag 701 millioner kroner, dette er en økning på 47 % sammenliknet med 2006.

Under Kronprinsens besøk til Chile vil norsk - chilensk økonomisk samarbeid stå sentralt. Økonomisk samarbeid mellom de to landene er sterkt innen en rekke sektorer; energisektoren, infrastruktur og havbruk. Under besøket arrangeres næringslivsseminarer innen alle disse sektorene. Det vil også arrangeres seminarer om kvinnelig og ungt entreprenørskap og bedrifters samfunnsansvar.

-  Norsk-chilensk handelskammer og Innovasjon Norge, i samarbeid med en rekke andre aktører, har gjort en kjempejobb ved å utarbeide seminarene under besøket, sier Andersen.

Både chilensk og norsk næringsliv kan tjene på et nærmere samarbeid på disse områdene, og det er en næringsdelegasjon på godt over hundre personer som følger Kronprinsen under besøket til Chile. Dette reflekterer at det er en betydelig interesse hos norske bedrifter for det chilenske markedet.

De norsk-chilenske økonomiske forbindelsene er økende. Chile er Norges tredje største handelspartner i Sør-Amerika og nest største mottakerland av norske investeringer i regionen. Store norske selskaper som Aker Kværner, har investert betydelige summer i Chile, mens en rekke små og mellomstore bedrifter med teknologisk spisskompetanse leverer varer og tjenester.

På grunn av handelsavtalen mellom EFTA-landene og Chile som trådte i kraft 1. desember 2004, kan en hovedandel av norske industrivarer eksporteres tollfritt til Chile. Handelsavtalen gir med få unntak nulltoll for handel med industrivarer, fisk og fiskeprodukter, samtidig som den forplikter partene til å utvide handelen med tjenester. Videre sikrer avtalen at norske bedrifter får like gunstig etableringsadgang som nasjonale bedrifter.

DnB NOR vil som første skandinaviske bank opprette filial i Santiago i løpet av 2008. Dette illustrere betydningen Chile har for norsk næringsliv. På bakgrunn av at norske bedrifter øker sin interesse for Chile har Innovasjon Norge nylig åpnet prosjektkontor i landet for å bistå norske bedrifter i Chile.

Veksten i chilensk oppdrettssektor fortsetter, og dermed også etterspørselen etter norsk utstyr og teknologi til næringen. Flere norske bedrifter er inne på eiersiden både innen oppdrett og tradisjonell fiskerivirksomhet, og norske selskaper eier nå  om lag 1/3 av chilensk fiskeoppdrett.

Chile er avhengig av stabil energiforsyning og har store uutnyttede vannkraftressurser. Det er derfor gode muligheter for norske selskaper innen vannkraft og fornybar energi i Chile. Norskeide bedrifter tilbyr også ingeniør- og teknologitjenester til gruveindustrien som er en sentral sektor for chilensk økonomi.

- Sterk satsing på utbygging av infrastruktur, særlig broer og tunneler, burde også åpne muligheter for norske entreprenører. Chiles åpne og stabile økonomi gjør Chile til et land som er godt tilrettelagt for utenlandske bedrifter, sier Andersen.