Historisk arkiv

Skriftlig redegjørelse om transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

- Jeg har i dag oversendt Stortinget en grundig og detaljert redegjørelse om transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions. Redegjørelsen viser at selskapet ikke har informert og involvert eierne på en tilstrekkelig måte.

- Jeg har i dag oversendt Stortinget en grundig og detaljert redegjørelse om transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions. Redegjørelsen viser at selskapet ikke har informert og involvert eierne på en tilstrekkelig måte.I lys av det omfang denne saken har fått, og den brede interessen den har, vil jeg anmode Stortingets presidentskap om samtykke til å holde en muntlig redegjørelse til Stortinget, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

Det er selskapet ved daglig leder og styret som skal sørge for en forsvarlig behandling, og det er selskapets ansvar å informere og eventuelt involvere eierne slik at eierne kan ivareta sine eierinteresser.

Aker Solutions ASA kunngjorde 2. april 2009 fem aksjetransaksjoner og en lånetransaksjon med nærstående, der hovedeieren Aker ASA-konsernet var part i samtlige transaksjoner. Det samlede omfanget av transaksjonene viste seg 2. april å være betydelig.

Det har vært rettet kritikk mot beslutningsprosessen, og det kommer frem at eiere og styremedlemmer ikke har vært informert og involvert i den grad en ville forvente i saker av en slik karakter. Tre av de fire eierne i Aker Holding AS, samt styremedlemmer både i Aker Holding AS og Aker Solutions ASA, har stilt spørsmål ved beslutningsprosessen.

Ett styremedlem i Aker Solutions ASA har trukket seg. Aker ASAs revisjonsutvalg påpeker den 14. april 2009 at det gjerne skulle sett at transaksjonene hadde vært bedre forankret. Aker Solutions ASA har nå i ettertid opplyst at obligasjonslånet likevel vil fremlegges for generalforsamlingen. Selskapet har også iverksatt en ny uavhengig gjennomgang av transaksjonene. Aker Solutions ASA kunngjorde også at de aktuelle selskapene vil bli opprettholdt som selvstendige enheter, og at oppgjøret for aksjene ikke vil skje før i slutten av mai 2009.

- Jeg arbeider videre med denne saken med sikte på å få fjernet den usikkerhet som har oppstått om fremgangsmåte og verdivurderinger. Slik jeg ser det, er det liten tvil om at saken er av uvanlig art og stor betydning og således burde ha vært drøftet og behørig behandlet i Aker Holding AS. Det er regjeringens syn at en slik sak hører hjemme på generalforsamlingen, slik at hele aksjeeierfellesskapet i Aker Solutions ASA involveres, sier Brustad.