Historisk arkiv

Utlysning av pris til Årets kvinnelige gründer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsministeren utlyser prisen Årets kvinnelige gründer 2009

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad utlyser en pris med tilskudd på 1 mill kroner til en lovende kvinnegründer.

- Med denne prisen ønsker vi å vise at vi mener alvor med vår satsing på kvinnelige gründere, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad. Prisen skal gå til en kvinnelig gründerbedrift med gode resultater og med potensial og ambisjoner om videre vekst, gjerne internasjonalt.

Prisen utlyses i samarbeid med innovasjon Norge og er et ledd i regjeringens arbeid for å følge opp målet om at 40 prosent av alle nye entreprenører skal være kvinner innen 2013. I tillegg til å vise til gode resultater, vektlegges potensial og ambisjoner for videre vekst i utvelgelsen av kandidater. Hensikten er å stimulere til offensive vekststrategier blant kvinnelige gründere, noe som også gjenspeiles av prisens utvelgelseskriterier.

Vinneren av prisen Årets kvinnelige gründer 2009:

  • Kan vise til gode resultater og samtidig ha ambisjoner og potensial for videre vekst, gjerne internasjonalt.
  • Kan presentere en troverdig vekststrategi med budsjett og finansieringsplan.
  • Er en nyetablert (3 til 5 år) kvinnelig gründer eller bedriftsleder
  • Er helst innenfor sektorene reiseliv, kultur og opplevelse, helse, energi og miljø, maritim, IKT, olje og gass, marin og landbruk.

Vinneren av prisen Årets kvinnelige gründer 2009:

Vil motta en pris med tilhørende rett til tilskudd til bedriften pålydende 1 millioner kroner, der 1/3 av tilskuddet utdeles ved overrekkelsen, 1/3 ved iverksetting og resten ved gjennomført plan

Utvelgelsesprosessen:

Innovasjon Norge, SIVA og Forskningsrådet vil innstille priskandidater. I tillegg vil vi også oppfordre aktuelle kandidater til å henvende seg til Innovasjon Norge for å melde sitt kandidatur.

  • Innovasjon Norge sammen med prosjektpartnere velger ut 3 kandidater fra hver av regionene: Øst-, Sør-, Nord-, Vest-, Midt-Norge og Innlandet.
  • 18 kandidater vurderes av en spesialistgruppe som velger 6 finalister.
  • Juryen bestående av nærings- og handelsminister Sylvia Brustad sammen med administrerende direktør i Innovasjon Norge Gunn Ovesen, administrerende direktør i SIVA Harald Kjelstad og administrerende direktør i Forskningsrådet Arvid Hallén utpeker en vinner med utgangspunkt i de 6 finalistene.

Vinneren av prisen Årets lovende kvinnegründer blir annonsert 11. juni, dagen da kvinner fikk stemmerett i Norge.

Bakgrunn:

Entreprenørskap handler om å etablere ny virksomhet og få bedrifter til å vokse på en lønnsom måte. Norske kvinner har høy yrkesdeltakelse – to av tre kvinner er sysselsatte – og de tar i stor grad høyere utdanning – tre av fem studenter ved høyskoler og universitet er kvinner. Til tross for dette er kvinner underrepresentert som etablerere av nye foretak. Kvinner etablerer i langt mindre grad AS og ASA enn menn, de er sjeldnere heltidsansatte i bedriftene, og tjener en mindre del av sin totale inntekt gjennom bedriften.

Det er et stort ikke-realisert potensial i å bedre rammevilkårene for kvinnelige entreprenører. Gjennom Handlingsplanen for meir entreprenørskap blant kvinner vil regjeringen prioritere arbeidet med å fremme entreprenørskap blant kvinner over hele landet for å skape et mer likestilt og mangfoldig næringsliv. Målet er at flere kvinner skal bli entreprenører, og at kvinneandelen blant nye entreprenører skal være minst 40 prosent innen 2013. Utgangspunktet er at en økt kvinneandel blant entreprenører vil kunne bidra til mer verdiskaping, større fleksibilitet, mer innovasjon og større omstillingsevne i økonomien.