Historisk arkiv

Vil hindre proteksjonisme i EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Trond Giske frykter at statlige krisepakker skal ødelegge for den frie konkurransen i verftsindustrien. Torsdag tok han temaet opp med Nellie Kroes som har ansvaret for konkurransepolitikk i Europakommisjonen.

Nelie Kroes og Trond Giske
Foto: Nelie Kroes og Trond Giske

Trond Giske frykter at statlige krisepakker skal ødelegge for den frie konkurransen i verftsindustrien. Torsdag tok han temaet opp med Nelie Kroes som har ansvaret for konkurransepolitikk i Europakommisjonen.

- Jeg er redd for en utvikling der noen store EU-land tøyer regelverket for å støtte egne bedrifter. Vi har sett tendenser til at noen land kan være i ferd med å utvikle ordninger som gir særfordeler til egne rederier og skipsverft. Dette vil kunne svekke den samlede konkurranseevnen til næringen i Europa, sier Giske.

Kroes sa under møtet hun var glad for at Norge har en klar holdning til spørsmålet om proteksjonisme i EU og inviterte statsråden til å melde fra om konkrete eksempler.

- Jeg opplevde at Kroes fullt og helt delte mitt syn. Jeg fikk også formidlet at jeg håper den nye Kommisjonen vil ha den samme klare holdningen som Kroes har hatt, sier Giske. 

Programmet til statsråden omfattet også lunsj med representanter for Brussel-kontorene til LO, NHO, Orkla og Statoil, et møte med generalsekretær Reinhard Lüken i CESA samt en orientering om relevante saker som den norske EU-delegasjonen jobber med.

- Jeg er svært opptatt av å knytte tette relasjoner til miljøene i Brussel. Det er ikke tilfeldig at min første utenlandstur gikk nettopp hit. Jeg ser også for meg flere turer til Brussel så snart den nye Kommisjonen er på plass etter jul, sier Giske.