Historisk arkiv

Doris Leuthard i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Den sveitsiske presidenten Doris Leuthard er på statsbesøk til Norge i perioden 14.-15. oktober. Besøket er et gjenbesøk fire år etter Kongeparets statsbesøk til Sveits i april 2006. Hun møtte nærings- og handelsminister Trond Giske til en bilateral samtale i dag.

Giske og Leuthard i NHD

Den sveitsiske presidenten Doris Leuthard er på statsbesøk til Norge i perioden 14.-15. oktober. Besøket er et gjenbesøk fire år etter Kongeparets statsbesøk til Sveits i april 2006. Hun møtte nærings- og handelsminister Trond Giske til en bilateral samtale i dag.

Samarbeidet om EFTAs handelsavtaler var et hovedtema i møtet med den sveitsiske presidenten. Norge har valgt å fortrinnsvis etablere handelsavtaler gjennom EFTA-samarbeidet. Gode forbindelser med Sveits innenfor EFTA-rammen er derfor viktig for videreutvikling og fordypning av EFTAs stadig mer omfattende frihandelsregime.

Flaggbilde

- Regjeringen prioriterer arbeidet med inngåelse av handelsavtaler innenfor rammen av samarbeidet i EFTA høyt. Det gode samarbeidet mellom Norge og Sveits står helt sentralt i dette arbeidet, sier Giske.

En rekke viktige land står på EFTAs forhandlingskalender, blant annet Russland, India, Hong Kong, Indonesia, Malaysia og Vietnam. Sammen utgjør dette betydelige markeder for norsk og sveitsisk næringsliv.

De bilaterale økonomiske forbindelsene med Sveits er gode, men samhandelen er fortsatt beskjeden. I 2009 beløp samhandelen seg til NOK 8,5 milliarder. Eksporten beløp seg til NOK 3,7 milliarder og importen NOK 4,7 milliarder. Nærmere 40 prosent av den norske eksporten til Sveits består av olje og gass. I tillegg eksporteres edelstener, aluminium, diverse kjemiske produkter og fisk og sjømat. Norge importerer i hovedsak maskiner, farmasøytiske produkter, elektriske maskiner og optiske/medisinske instrumenter. Når det gjelder utenlandsinvesteringer fra Norge til Sveits var den samlede verdien av disse i 2008 på 9,2 milliarder kroner. Andre veien stod sveitsiske utenlandsinvesteringer i Norge for 24,8 milliarder i 2008 kroner.

Sveits ligger helt i verdenstoppen når det gjelder teknologi og kunnskapsbaserte næringer som finmekanikk som klokker og bank- og finanstjenester. Landet har også en stor kjemi- og legemiddelindustri. Det betyr at landene i stor grad er komplementære når det gjelder utenrikshandel.

- De økonomiske relasjonene med Sveits er gode, men potensialet for videreutvikling av de økonomiske relasjonene og vekst i samhandelen er større en dagens nivå tilsier, sier Giske


Fakta:
• Samhandelen med Sveits: NOK 8,5 milliarder i 2009.
• Eksporten i 2009: NOK 3,7 milliarder(0,5% av totaleksporten). Nærmere 40% av den norske eksporten til Sveits består av olje og gass. I tillegg eksporteres edelstener, aluminium, diverse kjemiske produkter og fisk og sjømat.
• Importen i 2009: NOK 4,7 milliarder (1,1% av totalimporten). Norge importerer i hovedsak maskiner, farmasøytiske produkter, elektriske maskiner og optiske/medisinske instrumenter.
• Norske utenlandsinvesteringer i Sveits i 2008: 9,2 milliarder kroner (1 prosent av de samlede norske utenlandsinvesteringene).
• Sveitsiske utenlandsinvesteringer i Norge i 2008: 24,8 milliarder (3,2 prosent av de samlede utenlandske investeringene i Norge).