Historisk arkiv

Giske imponert

Høyteknologisk driftssenter til Borregaard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsminister Trond Giske åpnet i dag Borregaards nye driftssenter som sikrer nyskapende, kunnskapsbasert og miljøvennlig industri i årene fremover.

Nærings- og handelsminister Trond Giske åpnet i dag Borregaards nye driftssenter som sikrer nyskapende, kunnskapsbasert og miljøvennlig industri i årene fremover.
 
- Dette moderne driftssenteret viser at det satses i norsk prosessindustri. Regjeringen spiller på lag med næringer som satser på nyskapende, kunnskapsbaserte og fremtidsrettede løsninger. Det nye kontrollsenteret er noe Borregaard og selskapets ansatte har all grunn til å være stolte av, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Han lot seg imponere av de massive skjermene og radene med datamaskiner hvor driftsoperatørene overvåker anleggene.

Stor investering

Borregaard har investert over 80 millioner kroner i senteret som samler styringen av 15 av anleggene på fabrikkområdet i ett, felles kontrollsenter. Ny teknologi og ny organisering gjør driftssenteret til Norges mest høyteknologiske i sitt slag.
 
- Borregaards anlegg i Sarpsborg er verdens mest avanserte bioraffineri. På et 3 kilometer langt fabrikkområde med til sammen 22 fabrikker integrert i hverandre, er Borregaard en kompleks virksomhet. Driftssenteret skal sikre økt produktivitet og sikker styring gjennom prosesstabilitet og optimalisering av produksjonsprosessene, sier administrerende direktør Per A. Sørlie i Borregaard.

Driftssenter er et resultat av et større endringsprosjekt hvor målet er økt konkurransekraft, økt fokus på helse, miljø og sikkerhet, samt spennende arbeidsplasser. Prosjektet har gått ut på å innarbeide en dynamisk prestasjonskultur ved å utnytte økt kompetanse og ny teknologi maksimalt. Suksesskriteriet har vært involvering av de ansatte, kompetansebygging og ny organisering.

- Med det nye driftssenteret tilbyr vi høyteknologiske og spennende arbeidsplasser med avanserte styringssystemer som vi håper vil øke attraktiviteten til en jobb i industrien i årene fremover, understreker Sørlie.

Harde tak

De ansattes tillitsvalgte var også tilstede da næringsminister Giske trykket på knappen som offisielt åpnet senteret. De er fornøyde med resultatet, men medgir at veien frem har vært tøff.

- Det har vært en utrolig utfordrende prosess, men partene har vært positive til endringen. Vi ser at det vil trygge Borregaard for fremtiden, og det er begrunnelsen for at vi har vært med, sier Åsmund Dybedal.

- Hvis vi skal klare oss fremover, så er vi nødt til å henge med på den teknologiske utviklingen. Prosessen har vært steinhard, men vi har vært åpne overfor hverandre. Vi har fått det til. Dette er antakelig det viktigste øyeblikket i historien til Borregaard, det er en milepæl. Vi har måttet gi mye, men som kjent så må man gi for å få noe igjen, sier Åge Andersen.

 

Fakta

Borregaard er verdens mest avanserte bioraffineri. Ved bruk av naturlige, bærekraftige råmaterialer produserer Borregaard avanserte og miljøvennlige biokjemikalier, biomaterialer og bioetanol som erstatter oljebaserte produkter. Borregaard har vært den største arbeidsplassen i Sarpsborg siden oppstarten i 1889, og er det fortsatt med nær 800 ansatte. Selskapet er en del av Orkla-konsernet og har 1300 ansatte fordelt på fabrikker og salgskontorer i 20 land i Europa, USA, Asia og Afrika. Hovedkontoret og selskapets største fabrikkanlegg ligger i Sarpsborg.