Historisk arkiv

Norges paviljong på EXPO 2010 i Shanghai når én million besøkende

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Fredag 25. juni ønsket den norske paviljongen på EXPO i Shanghai besøkende nummer én million velkommen.

1 million besøk
Foto: Joon Hetland.

Fredag 25. juni ønsket den norske paviljongen på EXPO i Shanghai besøkende nummer én million velkommen.

Den heldige var Zhu Xingwei (48), en kjøleanleggstekniker fra byen Changzhou i Jiangsu, som først trodde han hadde gjort noe galt idet han ble tatt til side og gratulert av statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet Halvard Ingebrigtsen, Paviljongdirektør Espen Guterud og Generalkommissær Arild H. Blixrud.

Gavedryss
Som gave fikk han blant annet et diplom, Hamsuns samlede verker oversatt til kinesisk, og en gratis fireretters middag for ham og kona Liu Aihua på den norske sjømatrestauranten inne på paviljongen. - Det var utrolig moro å bli gjest nummer én million. Jeg og kona valgte å dra til den norske paviljongen fordi den så spennende ut fra utsiden, men dette hadde jeg aldri trodd jeg skulle få oppleve, sier Zhu Xingwei.

De om lag 400 personene som ble stående igjen i køen var lettere skuffet over å ikke være gjest nummer én million, men heldigvis fikk de et innslag norsk kultur i form av tradisjonell folkedans og musikk.

Godt besøkt 
Overrekkelsen foregikk i slutten av den norske reiselivsuken, som har hatt som formål å skape mer oppmerksomhet rundt Norge som reisemål for kinesiske turister.
Med et besøk på ca. 20 000 mennesker om dagen ligger den norske paviljongen an til et endelig besøkstall på tre og en halv million ved EXPOs slutt i november, en halv million mer enn opprinnelig estimert.

- EXPO har vært en eventyrlig publikumssuksess så langt, og det er fantastisk å se hvordan den norske paviljongen tar del i dette, sier tatssekretær Ingebrigtsen.

Den norske paviljongen ved EXPO 2010 i Shanghai er et av de største trebyggene som har blitt konstruert i Kina de siste femti årene. Paviljongen, som er designet av Stavanger-firmaet Helen & Hard, viser norsk natur, økonomi og kulturliv gjennom videokunst og treinstallasjoner og har vakt stor oppmerksomhet for sin spesielle arkitektur.