Historisk arkiv

Evaluering av norske romprogrammer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Anmodning om innspill og kommentarer

NHD ber om innspill til rapporten fra alle interessenter innen 2. november 2012.

På oppdrag fra Nærings- og handelsdepartementet (NHD) har konsulentselskapet PricewaterhouseCoopers (PWC) utført en evaluering av norske romprogrammer med særlig vekt på den norske deltakelsen i ESA, Radarsatavtalen og de nasjonale følgemidlene. Formålet har vært at evalueringen skal bidra til å gi et grunnlag for å vurdere samfunnsnytten av ovennevnte programmer.

NHD har i sin oppdragsbeskrivelse bedt om at evalueringen konsentreres om tre temaer:

  • I hvilken grad programmene bidrar til å oppfylle målene for norsk romvirksomhet;
  • Vurdering av samfunnsøkonomisk lønnsomhet ved statlige tilskudd til programmene;
  • Forbedringspunkter i den nasjonale oppfølgingen av programmene.

Evalueringen har tatt utgangspunkt i de eksisterende målene for norsk romvirksomhet og skal så langt det er mulig ta for seg årene 2004-2010. Samtidig har NHD bedt evaluator ta høyde for at romvirksomhet har et langsiktig perspektiv, og det vil således være nødvendig at leverandøren har et lenger perspektiv der det er naturlig, eksempelvis knyttet til industrireturen i ESA.

Rapporten ble avlevert i juli 2012 og formelt overrakt til nærings- og handelsminister Trond Giske ved markeringen av 50-års jubileet for Norge som romnasjon på Andøya Rakettskytefelt 17. august 2012.

Rapporten viser at viktige sider av modellen for offentlig støtte til sektoren virker. De nasjonale følgemidlene, kombinert med særlige initiativ som Radarsat og utvikling av AIS-satellitter, har gitt kostnadseffektive løsninger for romrelaterte behov i offentlig sektor. Deltagelsen i ESA styrker også norsk næringsliv. Ringvirkninger i form av økt salg for virksomheter som har vært med i ESA programmer kan dokumenteres. Tjenestesegmentet har høyest ringvirkninger og disse er økende. Det er en positiv interaksjon mellom støtteinstrumenter, som de nasjonale følgemidlene for industriell utvikling, og ESA programmer. Romsenterets lederskap og ekspertrådgivning er satt stor pris på av både myndigheter og næringsliv. Evalueringen peker på flere områder hvor programmet underbygger en positiv utvikling i sektoren og på den måten bidrar til å nå målene om verdiskaping, innovasjon, kunnskapsutvikling og miljø- og samfunnssikkerhet.

Samtidig peker evalueringen på noen overordnede svakheter som kan nødvendiggjøre justeringer i virkemiddelbruk for å sikre vedvarende vekst og kostnadseffektivitet. Evalueringen tyder på at støtten ikke er innrettet mot segmentene med størst vekstpotensial.

NHD ber om innspill til rapporten fra alle interessenter. Innspill og kommentarer kan sendes til seniorrådgiver Omar Saleemi (oms@nhd.dep.no, mob. 906 25 961) eller rådgiver Magnus Bjerke (mbb@nhd.dep.no, mob. 952 89 841) innen 2. november 2012.

Last ned rapporten her.

Last ned engels rapport her.