Historisk arkiv

Samråd om frihandelsavtaler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsministeren inviterte forrige uke til samråd om arbeidet med frihandelsavtaler. Representanter fra et 20 talls organisasjoner og bedrifter deltok.

 

Et 20 talls bedrifter og organisasjoner deltok da statsråd Trond Giske inviterte til samråd om frihandelsavtaler.

Et 20 talls bedrifter og organisasjoner deltok da statsråd Trond Giske inviterte til samråd om frihandelsavtaler. (Foto: Jofrid Egeland, NHD)

Under møtet understreket statsråd Trond Giske viktigheten av at norske bedrifter sikres gode rammevilkår gjennom et stadig voksende nettverk av frihandelsavtaler.

Statsråden orienterte om status for arbeidet med frihandelsavtalene. Forhandlingene med de økonomiske stormaktene India og Russland gis fremdeles hovedprioritet. Statsråden understreket at samrådet er en viktig dialogarena for arbeidet med frihandelsavtaler. 

Flere av de fremmøtte ga uttrykk for tilfredshet med det høye aktivitetsnivået i EFTA, og understreket avtalenes betydning for det norske næringslivet. Temaene som ble nærmere diskutert var blant annet prioriteringer av land, derunder mulighetene for fremtidige forhandlinger med land Sør for Sahara og åpenhet om arbeidet med frihandelsavtaler. Det var ikke motforestillinger til landprioriteringene, samtidig som noen fremmøtte viste til politiske utfordringer i noen pågående forhandlinger.

Enkelte av de fremmøtte fremholdt at investeringsbeskyttelse burde inkluderes i avtalene, mens andre hadde betenkeligheter med slike bestemmelser.

Flere organisasjoner fremhevet viktigheten av at arbeidstakerrettigheter og miljø omfattes av avtalene. Enkelte mente det burde gjennomføres konsekvensutredninger av frihandelsavtalene i forkant av forhandlingsoppstart.