Historisk arkiv

Bruk av e-signaturer i forvaltningen - et tastetrykk fra en enklere hverdag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

I dag trer en ny forskrift til esignaturloven i kraft. Dette er et viktig skritt på veien for at elektroniske signaturer skal kunne brukes ved kommunikasjon med og i forvaltningen. Forskriften stiller tekniske krav overfor tilbydere av elektroniske signaturer.

Pressemelding

Nr.: 74/05
Dato: 1. desember 2005
Kontaktpersoner:
Rådgiver Espen A. Børset, tlf. 22 24 66 87
Seniorrådgiver Thomas Myhr, tlf. 22 24 02 33

Bruk av e-signaturer i forvaltningen - et tastetrykk fra en enklere hverdag

I dag trer en ny forskrift til esignaturloven i kraft 1Forskrift 21. november 2005 nr. 1296 om frivillige selvdeklarasjonsordninger for sertifikatutstedere.. Dette er et viktig skritt på veien for at elektroniske signaturer skal kunne brukes ved kommunikasjon med og i forvaltningen, og på sikt også innenfor andre områder. Forskriften etablerer den rettslige rammen for elektroniske signaturer og stiller tekniske krav overfor tilbydere av elektroniske signaturer. Elektroniske signaturer vil i første omgang blant annet bli tatt i bruk for næringslivets innrapportering til offentlig forvaltning via Altinn.

Forskriften åpner for at tilbyderne kan selvdeklarere seg etter sikkerhetskrav i forskriften. Post- og teletilsynet får selvdeklarasjonen tilsendt og skal føre tilsyn med at kravene etterleves. Målet er å øke tilliten til og bruken av elektroniske signaturer.

Nærings- og handelsminister Odd Eriksen viser til entydige tilbakemeldinger fra brukerne som viser at norske bedrifter foretrekker å kommunisere med myndighetene elektronisk.

– Med forskriften som trer i kraft i dag, er vi ett skritt nærmere en enklere hverdag. Forskriften vil bidra til å gjøre elektronisk kommunikasjon med myndighetene sikrere, sier Eriksen.

Les Forskrift om frivillige selvdeklarasjonsordninger for sertifikatutstedere på Lovdatas nettsider.