Historisk arkiv

Lettere markedsadgang til USA for en del norske varer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

17. oktober signerte EFTA/EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein to avtaler med USA om gjensidig godkjenning av testmetoder.

Pressemelding

Nr.: 65/05
Dato: 31. oktober 2005
Kontaktperson: Underdirektør Sølve Monica Steffensen tlf.: 22 24 03 21

Lettere markedsadgang til USA for en del norske varer

17. oktober signerte EFTA/EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein to avtaler med USA om gjensidig godkjenning av testmetoder. Den ene avtalen omfatter skipsutstyr, og den andre er en bredere avtale som dekker telekommunikasjonsutstyr, elektromagnetisk kompatibilitet og fritidsfartøy. Eksempler på varer som omfattes av den bredere avtalen er radiosendere, satellittutstyr, elektrisk utstyr, telefakser, telefoner og småbåter.

Dette betyr at norske produkter innen de nevnte sektorene heretter kan komme raskere og med lavere kostnader på det amerikanske markedet. Når en norsk produsent ønsker en vare ut på det amerikanske markedet kan den nå kontrolleres i Norge og komme direkte på markedet uten å måtte godkjennes på nytt i USA.

Avtaler om gjensidig godkjenning forhandles med grunnlag i EØS-avtalen og inngås etter at EU har inngått tilsvarende avtaler. Dermed sikres EØS-EFTA-statene adgang til det utvidede indre marked på disse områdene. EØS-EFTA-statene har i tillegg til med USA, inngått slike avtaler med Australia, Canada, New Zealand og Sveits.

Les avtalene på EFTAs hjemmesider.