Historisk arkiv

Norsk pasientbåre gir katastrofeofre bedre odds

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Norsk pasientbåre gir katastrofeofre bedre odds

Light Emergency Stretcher System (LESS) er en norskutviklet båre som kan bidra til å redusere konsekvensene av fremtidige katastrofer og ulykker. Det er den 34 år gamle industridesigneren Marius Andresen fra Toten i Oppland som har utviklet båren. Han mottar nå et stipend på 400 000 kroner fra Næringslivets Internasjonaliseringsstiftelse for å kunne lansere båren internasjonalt.

Båren har spesielle egenskaper som gir skadde personer bedre odds for overleve og komme frem til medisinsk behandling uten ytterligere skader. Blant annet er båren isolerende mot underlaget. Nedkjøling er i dag den vanligste årsaken til at katastrofeofre dør underveis til sykehus. Båren er dessuten svært lett, har en ergonomisk utforming og kan følge pasienten helt frem til diagnose og behandling. I motsetning til eksisterende bårer kan denne kjøres gjennom røntgen og CT- og MR-scanning.

Båren har blitt til gjennom et samarbeid med norsk helsepersonell og i dialog med internasjonale hjelpeorganisasjoner. Nå er den klar for lansering i et stort internasjonalt marked. Produktet er i utgangspunktet svært konkurransedyktig, fordi båren kan produseres relativt billig. Unike egenskaper og lav pris vil sammen kunne bidra til at båren erstatter dagens løsninger. Dette gir i første omgang arbeidsplasser ved produksjonslinjen på Kapp i Oppland. Konseptet består også av en rekke tilleggsprodukter knyttet til pasienttransport og katastrofehjelp. Samlet sett vil dette kunne gi betydelig fremtidig verdiskaping.

Det store eksportpotensialet er nettopp grunnen til at industridesigner Marius Andresen nå mottar et stipend fra Næringslivets Internasjonaliseringsstiftelse for å jobbe videre med den internasjonale lanseringen mot FN-systemet og de store hjelpeorganisasjonene. Stiftelsen ønsker å stimulere utviklingen av morgendagens eksportlokomotiver, og har her funnet en verdig stipendvinner i hard konkurranse med mange gode kandidater.

Norges engasjement innen nødhjelp og katastrofebistand er verdenskjent, og her bygger man på lokal og nasjonal kompetanse fra offentlig helsepersonell for å løse globale utfordringer. Produktet har blitt til gjennom en såkalt OFU-kontrakt (Innovasjon Norge), og kan gi betydelig verdiskaping i Norge.

Juryens begrunnelse:

”LESS-båren demonstrerer hvilke unike og nyskapende fortrinn som kan skapes når design er en del av produktutviklingsprosessen helt fra starten. Kombinasjonen av helt spesielle produktegenskaper og nytenkning rundt pasienttransport posisjonerer konseptet for et snarlig gjennombrudd i et voksende internasjonalt marked. Det vil kreve en målrettet innsats som Næringslivets Internasjonaliseringsstiftelse ønsker å bidra til gjennom denne stipendtildelingen.”



5. desember 2005