Historisk arkiv

Stor norsk romsatsing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Norge går de neste fem årene inn med 947 millioner kroner i nye europeiske romprogrammer. Satsingen vil i sin helhet komme norsk industri til gode. Dette ble klart på ministermøtet i den europeiske romorganisasjonen ESA, som ble avsluttet i Berlin tirsdag.

Pressemelding

Nr.: 76/05
Dato: 6. desember 2005
Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Arvid Samland, tel. 22 24 65 60

Stor norsk romsatsing

Norge går de neste fem årene inn med 947 millioner kroner i nye europeiske romprogrammer. Satsingen vil i sin helhet komme norsk industri til gode, blant annet i form av utviklingskontrakter innen teknologi. Dette ble klart på ministermøtet i den europeiske romorganisasjonen ESA, som i dag ble avsluttet i Berlin.

– Både Norge og ESA har grunn til å være fornøyde med et meget vellykket ministermøte. For vår del innebærer satsingen et viktig løft i utviklingen av høyteknologi knyttet til romfart i Norge, sier statssekretær Frode Berge i Nærings- og handelsdepartementet, leder av den norske delegasjonen i Berlin. – Den norske satsingen vil skape både arbeidsplasser og bedre tjenester for norske brukere av jordobservasjon og telekommunikasjon, sier Berge.

Halvparten av summen går direkte til teknologi- og utviklingsprogrammer. Resten vil i hovedsak bli brukt til å utvikle blant annet jordobservasjon, satellittkommunikasjon og navigasjon. Dette er områder som er viktige for Norge.

Innovasjon og teknologi

Norge går inn med nesten 500 millioner kroner i ESAs teknologirettede programmer. Det er en sterk økning i forhold til tidligere norsk innsats.

Satsingen gir norske bedrifter en mulighet til å være med på å definere ESAs fremtidige teknologibehov. For første gang kan norske bedrifter være med på å utvikle de løsningene det senere blir etterspørsel etter. Dette vil bedre norsk konkurranseevne.

Denne satsingen er konsentrert på de områder der norsk industri allerede har en god posisjon, særlig innen telekommunikasjon. I tillegg kan Norge satse på områder der industrien har forutsetninger for å bli ledende, for eksempel innenfor satellittkomponenter.

Jordobservasjon

Norge har stor nytte av jordobservasjonssatellitter, og satsingen fra norsk side gjenspeiler dette. Deltakelsen i den vitenskapelige delen av programmet vil øke vår forståelse av klimaprosesser som kan få store følger for Norge. Programmet for anvendelser sikrer datatilgang over tid, og gir norsk industri mulighet for å delta i utvikingen av høyteknologi.

Utforskning og konkurranseevne

Samlet har den europeiske romorganisasjonen vedtatt å øke innsatsen i rommet. Med dette understreker de 17 europeiske medlemslandene at organisasjonen er det viktigste verktøyet for romvirksomhet i Europa. Et av ESAs viktigste mål de neste årene blir å sikre Europas konkurransedyktighet i rommet.

Ministerrådsmøtet vedtok også en svak, men viktig, økning i midlene til det obligatoriske vitenskapsprogrammet. Dette signaliserer at det er vilje i ESA til å gå videre med langvarige prosjekter for utforskning av rommet.

– ESA har fått et økonomisk mandat som er bedre enn på ti år, sier administrerende direktør Rolf Skår ved Norsk Romsenter. – Stemningen under møtet var positiv, og viljen til å finne løsninger og satse penger var større enn på tidligere ministerrådsmøter.